Korányi: Csak a diaszpórában élő magyarok pénzéből támogattuk az MMM-et

2022. október 12. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héttel azután, hogy Korányi Dávid felesége, Mihalik Enikő szupermodell nyilvánosan reagált egy, a férjéről a Metropolban megjelent cikkre, melynek állításait tételesen végigvette és helyretette, férje is megszólalt egy nyilvánosan elérhető Facebook-bejegyzésben. Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordonnal dolgozott, most Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója, félig pedig az Egyesült Államokban él, és az Action for Democracy nevű szervezet hazai vezetője, úgy kezdte bejegyzését:

„EBBŐL ELÉG. Biztos sokan értesültetek róla, hogy a magyar kormánypártok és propaganda médiájuk közellenséget próbál faragni belőlem, mert az általam alapított és vezetett Action for Democracy olyan magyar civil szervezeteket merészelt támogatni, amelyek a demokráciáért küzdenek.”

Bejegyzésében azt írja, elég inaktív a közösségi médiában, de most már úgy érzi, muszáj reagálnia. „Családom a fasizmust különösen, de a kommunizmust is megszenvedte. A családi legendáriumból, elsősorban dédnagyamám holokauszt naplójából, meg persze a szakirodalomból jól ismerem a diktatúrák természetét. A megfélemlítést, a hazaárulózást, az ügynöközést, az idegenszívűzést, »bérencek« és »árulók« keresését, a folyamatos ellenségkép képzést, a kisebbségek kirekesztését.”

Azzal folytatta, hogy álmában sem gondolta volna, hogy őt egy EU- és NATO-tagállam kormányának uszítására árulónak és ügynöknek nevezzék 2022-ben, „hogy ellenem folytassanak hazug lejárató hadjáratot, engem és családomat hétvégi sétáink közben otthonunk előtt lesből fotózzanak, és valószínűsíthetően azóta is megfigyeljenek.
Nem gondolom, hogy ez normális, és nem is vagyok hajlandó ezt elfogadni”.

Ezért Korányi perre megy minden őt becsmérlő médiummal és az ún. szakértőkkel, akkor majd hátha kiderül, mennyit ér a magyar a jogállam.

Tiltott kampányfinanszírozás miatt vizsgálódnak

Korányiról az utóbbi időben főként az amerikai Action for Democracy (AFD) szervezet révén lehetett hallani, ez volt ugyanis az, amely összegyűjtötte a külföldi támogatásokat Márki-Zay Péter civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom részére. A befolyt összeg legnagyobb része egyébként tőlük érkezett. Korábban írtuk, hogy az AFD-t idén februárban alapították, hivatalosan azzal a céllal, hogy „demokratikus erőket próbáljanak erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain” – ezt mondta róla a 24-nek Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója, a szervezet hazai vezetője. A lap hosszú cikkben foglalkozott az ellenzéki kampány amerikai hátterével, de az nem derült ki, hogy az AFD-nek honnan van pénze; a szervezet csak azt árulta el a 24-nek, hogy külföldön élő magyar állampolgároktól kaptak adományokat.

A Magyar Nemzet cikke szerint az adományok miatt titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság. Márki-Zay Péter akkor azt mondta a Telexnek: teljes lelki nyugalommal áll a bizottság rendelkezésére, és támogatja a vizsgálatot. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy minden törvényt betartottak, és nem történt tiltott kampányfinanszírozás, mert nem egy párt számlájára érkezett pénz az USA-ból, hanem civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta azt.

„Ez a történet a békaként lassan megfövő magyar demokráciáról szól”

Korányi Dávid friss bejegyzésében azt írta, szerinte lejáratása nem róla és nem is Márki-Zay Péterről szól valójában, hanem a „békaként lassan megfövő magyar demokráciáról. A független gondolatiság elsorvasztásáról. A civil társadalom aláásásáról, minden nem kormányzati ellenőrzés alatt álló, másképp gondolkodó szervezetet támogató stigmatizálásáról.”

Azt írta, ők csak a maguk eszközeivel próbáltál támogatni a civileket, például a Nyomtass-TE-is-t és az MMM-et is. „(…) amely – emlékeztetőül – alulról építkező civil mozgalomként, a teljes magyar politikai elittel szemben – beleértve a hagyományos ellenzéki pártokat is – definiálva magát megkísérelte elmagyarázni, mit veszthetünk a demokrácia és a jogállam lebontásával, a keletre sodródással, az Ukrajna elleni orosz aggresszió mentegetésével és gyáva lapítással (miközben 1956 örököseinek hazudják magukat), a honfitársaink ellen folytatott gyűlöletkampányokkal. Méghozzá választási (és ne feledjük népszavazási) kampány időszakában. Mikor máskor kellene leginkább a demokratikus értékeket védő szervezeteket támogatnunk?”

Ilyen célokra rendszeresen adnak pénzt nemzetközi szervezetek, alapítványok, nem csak ők tesznek ilyesmit. A demokráciák védelme érdekében ők is rendszeresen szerveznek ilyen „alulról építkező pénzgyűjtő kampányokat, ahol sok ezren adnak pénzt a helyi szervezetek megsegítésére. A menekültek vagy a természeti katasztrófa által sújtottak határokon átívelő megsegítése mintájára miért ne segíthetne egy amerikai vagy lengyel, demokrácia iránt elkötelezett polgár bajba jutott magyar, vagy brazil testvérein – vagy épp fordítva?”

Korányi leszögezi, hogy az MMM-et csak „a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogattuk, akik különleges joggal aggódnak az ország sorsát illetően. Családjuk, barátaik vannak otthon, miért ne segíthetnének rámutatni, mi is a tét? Egy kiépülő autokrácia ellen küzdeni nem pártpolitikai kérdés.”

Végül tanácsadó testületi taguk, Timothy Synder A zsarnokságról c. könyvét ajánlotta olvasói figyelmébe, aztán Bibó Istvántól idézte, mit jelent demokratának lenni: „annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük.” Megköszönte a szolidaritást, amit kapott, és hangsúlyozta, büszke az Action for Democracy tetteire. „Remény pedig mindig van. A magyar tanárok, diákok, és szüleik épp ezekben a napokban mutatják meg, mit is jelent igazán bátornak lenni. Egyszer ennek is vége lesz.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!