Magyar Nemzet: Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a nemzetbiztonsági bizottság az ellenzéki kampányfinanszírozás miatt

2022. október 6. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Titkosszolgálati vizsgálatot rendelt el a parlament nemzetbiztonsági szolgálata Márki-Zay Péter mozgalmának külföldi támogatása miatt – értesült a Magyar Nemzet.

A zárt ülésről nem derültek ki részletek, mi is hiába próbáltunk több bizottsági tagot is megszólaltatni az ügyben. A Magyar Nemzet információi szerint „a következő hetekben folyamatosan vizsgálja majd a testület a szolgálatok elemző-értékelő munkájában felmerülő tényeket”.

Márki-Zay Péter teljes lelki nyugalommal áll a bizottság rendelkezésére, és támogatja a vizsgálatot. Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje a Telexnek azt mondta, hogy minden törvényt betartottak, és nem történt tiltott kampányfinanszírozás, mert nem egy párt számlájára érkezett pénz az USA-ból, hanem civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta azt.

Márki-Zay szerint a magyar titkosszolgálatok a kampány alatt folyamatosan megfigyelték, úgyhogy már bőséges információval rendelkezhetnek.

„Valószínűleg többet tudnak a kampányunkról, mint én. Ne legyen kétségünk, hogy aki a Pegasussal lehallgatta az ellenfeleit, az lépésről lépésre követte az ellenzék kampányát.”

Az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje már hamarabb is várta, hogy vizsgálatot indítsanak a kampányfinanszírozás miatt. „Ennek biztos tudatában szerveztünk és dokumentáltunk mindent. Már előkészítettünk minden dokumentumot, hogy könnyen átlássák ától cetig” – fogalmazott lapunknak.

Még nem kapott értesítést a vizsgálatról, szerinte ezzel valójában csak el akarja terelni a kormány a figyelmet arról, hogy végighazudták a kampányt, majd eltörölték a rezsicsökkentést. Annak viszont nagyon örül, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat végre elkezd dolgozni, mert számos olyan ügy van szerinte, amit érdemes lenne kivizsgálni. Ide sorolja például a letelepedési kötvény kibocsátását, a Budapest–Belgrád-vasútvonal megépítését vagy a vakcinabeszerzéseket.

Sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

Azt már előre tudni lehetett, hogy a csütörtöki ülésen az egyik napirendi pont „a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése” lesz. A kormánypártok így a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkezett külföldi támogatások mellett elvileg más ellenzéki pártok pénzügyeit is vizsgálni akarják.

Amióta Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje augusztusban azt mondta, az Egyesült Államokból is kaptak támogatást a kampányukhoz, a Fidesz folyamatosan ezzel támadja a teljes ellenzéket. A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter emiatt többször is elsütötte a kormánypártok új szlogenjét a „dollárbaloldalról”.

A támogatás miatt korábban a rendőrség is nyomozást indított sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt. Szeptemberben Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja közleményében azt írta: Márki-Zay Péter elárulta, hogy több milliárd forint kampánytámogatást kaptak külföldről, „ez amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba.

A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje augusztusban beszélt arról is, hogy „még június közepén is érkezett több százmillió forintos támogatás az Egyesült Államokból” az MMM felé, az adományt pedig az Action for Democracy gyűjtötte össze. Márki-Zay állítása szerint „ennek a segítségével” tudták kifizetni az ellenzéki kampány utolsó számláit, a „többmilliárdos kampány” végén pedig szerinte egy közel 100 milliós összeg maradt a mozgalom számláján.

A hazai párttörvény kifejezetten tiltja a támogatások elfogadását külföldi szervezetektől és magánszemélyektől. Márki-Zay Péter azonban arra hivatkozik, hogy az MMM nem párt, hanem mozgalom, így nem kell megfelelniük a pártfinanszírozásra vonatkozó szabályoknak. A külföldről érkező pénzeket pedig nem a választási időszakban és nem kampánycélokra használták fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!