Jakab Péter: A parlament oszlassa fel magát, és írjanak ki új választást

2022. október 10. – 16:26

frissítve

Jakab Péter: A parlament oszlassa fel magát, és írjanak ki új választást
Jakab Péter független képviselő felszólal napirend után az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 10-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Független képviselőként utolsóként kapott szót napirend után Jakab Péter az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Most szólalt fel másodszor a parlamentben azóta, hogy kilépett a Jobbikból.

„A helyzet finoman szólva is drámai. Mondjuk ki őszintén, hogy fél évvel a választás után ott tartunk, hogy lényegében a magyar állam működésképtelenné vált” – jelentette ki Jakab. Szerinte a magyar állam képtelen megfékezni az inflációt, a drágulást, a gázáremelést, sőt még arra is képtelen, hogy megszervezze a közintézmények fűtését. A gyerekeknek 18 fokban kell ülniük az iskolában, de decemberben az állam még ezt sem tudja biztosítani. Meghosszabbították a téli szünetet, és a szülő meg oldja meg otthon azt, amit a magyar állam nem tud – folytatta a felszólalását.

Miközben a magyar emberek adóznak, az állam arra sem képes Jakab szerint, hogy kifizesse a tanárokat, és húsz fokra felfűtse az iskolát. „Kell a pénz nemzeti konzultációra, meg kell a pénz Vodafone-ra, meg fel kell újítani Mészáros Lőrinc szállodáit, meg építeni kell a tízmilliárdos Orbán-rezidenciát Hatvanpusztán”.

„A magyar ember szó szerint bele fog pusztulni a számlák fizetésébe, önök meg még ilyenkor is úgy zabálják a közpénzt, mintha nem lenne holnap.”

A választás előtt nem azt ígérték Jakab szerint Orbánék, hogy a 12 forintos áramot 70 forintért adják a lakosságnak, hogy Mészáros Lőrinc kedvéért az egekbe emelik a rendszerhasználati díjat, hogy kivégzik a KATA-s kisvállalkozókat, hogy kirúgják a tanárokat, és megfojtják anyagilag a magyarokat. A Fidesz azt ígérte, hogy marad a rezsicsökkentés, hogy támogatni fogják a kisvállalkozókat, valamint rendezik az egészségügyi dolgozók és tanárok bérét.

Olyan megszorítás lett belőle, amit még nem látott az ország – fogalmazott Jakab. Az infláció lassan meghaladja a húsz százalékot, a kenyér árát száz százalékkal, a gáz árát hétszáz százalékkal emelték. Mindeközben a dolgozók bérét többségében nulla százalékkal emelték.

Arra kérte a Jobbik volt elnöke Orbánékat, hogy legalább most legyenek bátrak. „Álljanak ki most a magyar emberek elé, és kérdezzék meg őket, akarják-e még önöket, akarják-e még a Fideszt, akarják-e még Orbánt.”

A Nép Pártján Mozgalom azt követeli, hogy írjanak ki új parlamenti választást, ahol a magyar emberek már az igazság birtokában dönthetnek.

„A parlament oszlassa fel magát, és legyen új választás Magyarországon”

– követelte Jakab Péter.

Arról is beszélt a képviselő, hogy nem a pártok összefogására van szükség, hanem az emberek összefogására. Lehet jobb- és baloldalazni, és egymás ellen uszítani a magyart, de a hétszeres gázár és az ezer forintos kenyér mindenkit földhöz vág – tette hozzá. Az ellenzéki képviselőknek pedig azt üzente, hogy nincs jobb- és baloldal, liberális és konzervatív amikor egy rezsim ellen harcolnak. „Csak két oldal van: vagy Fidesz pártján állsz, vagy a nép pártján. Harmadik út nincs.”

Jakab Péter augusztus 11-én jelentette be, hogy kilépett a Jobbikból. Pár nappal később megalakította a Nép Pártján Mozgalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!