Orbán Viktor egykori iskolája is szolidaritást vállal a kirúgott pedagógusokkal

2022. október 8. – 09:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 55 tanára az intézmény hivatalos Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatukban állt ki az elmúlt napokban kirúgott kollégáik mellett. Ebbe az iskolába járt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki tavaly májusban egy, az iskolánál készült videóban azt mondta, hogy hálával gondol a volt tanáraira, akik megpróbáltak belőle embert faragni.

„Kiállunk a megfélemlítettek, a véleményüket vállalni nem merők, a meghurcoltak, az azonnali hatállyal munkából felmentettek mellett.”

A közleményben, amit 48-an névvel, még heten név nélkül írtak alá, azt írják, hogy kiállnak mindenki mellett, akit az elmúlt években, évtizedekben hátrány ért, mert a jobbá tétel szándékával fel mert szólalni az oktatásügy akkori vagy jelenlegi állapota ellen.

Továbbá elutasítják azt, hogy az oktatás összetett és szerteágazó problémáit a megkérdezésünk nélkül, valódi párbeszéd nélkül, felülről, erőből, parancsszóval próbálják megoldani. Emellett felhívták arra a figyelmet, hogy szerintük az utolsó órában vagyunk, hozzáteszik, hogy ők maradni szeretnének egy olyan iskolai rendszerben, ami tanárnak és diáknak is jó és hasznos. Ehhez kérték a társadalom támogatását. Kiemelték, hogy ez nem az iskola, hanem az aláírók álláspontja.

Az elmúlt napokban egyre több helyről érkezik látványos kiállás a kirúgott, illetve megfélemlített pedagógusok mellett. A polgári engedetlenségben való részvétel miatt, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok mellett tartottak tüntetést. Október 5-én, szerdán pedig országos sztrájkkal, több kilométeres élőlánccal, hídfoglalással és koncertekkel egybekötött tüntetéssel telt a nap, ekkor az egész ország a tanárokra figyelt. Péntek reggel a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete előtt tüntettek közel ezren, miközben a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára átvette a figyelmeztető levelét a tankerülettől. Hétfőre pedig újabb tüntetés szerveződik, miután A Közép-Budai Tankerület pénteken figyelmeztető leveleket küldött sok, a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusnak – köztük olyannak is, akinek nem is volt órája az engedetlenség idején.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!