A Szent László Gimnáziumnál is szülők várták a tankerület képviselőjét, aki végül nem jelent meg

2022. október 7. – 10:54

frissítve

A Szent László Gimnáziumnál is szülők várták a tankerület képviselőjét, aki végül nem jelent meg
Szülők a kőbányai Szent László Gimnázium előtt 2022. október 7-én reggel – Fotó: Mizsur András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kőbányai Szent László Gimnázium előtt több szülő gyűlt össze péntek reggel, mert úgy tudták, a tankerület személyesen visz ki levelet egy polgári engedetlenségben részt vevő tanárnak. Az összegyűlt szülők terve az volt, hogy ezt élőlánccal akadályozzák meg, de végül a tankerület képviselője egyelőre mégsem ment ki az iskolához. Igaz, a polgári engedetlenség törvénytelen módja a munkabeszüntetésnek, de sok tanár azért választja mégis ezt, mert a sztrájk idején olyan elégséges szolgáltatásokat kell betartaniuk, ami láthatatlanná teszi a törvényes tiltakozást.

Csütörtökön írtuk meg, hogy egy iskola elé pénteken „őrséget” szerveznek tanárok és diákok. Úgy tudjuk egy angol–magyar szakos tanárnak vitt volna ki személyesen levelet a tankerület, aki ráadásul egy végzős osztály osztályfőnöke is. A tanárnak a szerdai polgári engedetlenség volt a harmadik alkalom, hogy törvénytelen munkabeszüntetéssel tiltakozott, korábban meg is kapta már a figyelmeztető levelét. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott Palya Tamás például negyedik alkalom után kapta meg a felmondólevelét. Azt nem tudni, a Szent László Gimnázium tanárának milyen levelet kézbesített volna a tankerület.

Helyszíni tudósítónk szerint péntek reggel az iskolánál körülbelül 15 szülő várta a tankerület képviselőjét, miközben a diákok bent voltak az iskolában. Van egy másik bejárata is az intézménynek, és a tanulók arra gondoltak, ha onnan akarna bejönni a tankerület képviselője, akkor ők bentről akadályozzák meg a levél kézbesítését. Egy idő után kijött az intézményből két tanár, az egyikőjük az volt, aki szerdán az országos pedagógussztrájk napján széttépte az egynapi fizetését. Ők az összegyűlt szülőknek azt mondták: a tankerület nem fog most kijönni. Ennél többet a sajtónak nem akartak nyilatkozni. Több szülő lapunknak azt mondta: hiszik is meg nem is, hogy valóban nem jönnek ki a tankerülettől, mindenesetre még kicsit maradnak, szerintük lehet megijedtek az előzetes hírektől.

Kerestük az ügyben az érintett tankerületet, a Kelet-Pesti Tankerületi Központtól azt kérdeztük, a tanárnak kivitt levél egy figyelmeztetés lett volna vagy már a felmondása. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy végül miért nem kézbesítették azt személyesen. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Szent László Gimnázium tanárai már sokszor kiálltak a pedagógusok jogaiért, szerdán az országos pedagógussztrájk napján az iskola előtti járda megtelt demonstrálókkal.

Péntek reggel nem csak a Szent László Gimnázium előtt gyűltek össze szülők, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a tankerületek tanároknak küldött levelei miatt. Ezerfős tömeg demonstrált a Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, mert szerdán az iskola 24 tanára részt vett a polgári engedetlenségben, és most személyesen a tankerület vezetőjétől szerették volna átvenni a nekik szóló hivatalos figyelmeztetéseket. A demonstrálók először csak a tankerület épülete előtt, illetve azzal szemben, az Üllői út másik oldalán lévő villamosmegállónál álltak, de ahogy egyre többen lettek, teljesen elfoglalták az Üllői utat, ahol le is állt a forgalom, de mostanra már újraindult.

Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy ha egy iskolában tanárok polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, akkor a tankerület automatikusan ugyanazt a szövegű figyelmeztetést adta át vagy küldte ki nekik. Ahol a tanárok ennek ellenére ismét engedetlenségi akciót tartottak, és ezt többször is megismételték, ott felmondtak nekik. Az ugyanakkor nem világos, mi alapján kapja meg valaki elektronikusan a levelét, vagy viszik ki neki személyesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!