24 tanár kap figyelmeztetést a tankerülettől, a hivatal elé vonulnak, hogy ott adják át nekik a leveleket

2022. október 6. – 17:25

frissítve

24 tanár kap figyelmeztetést a tankerülettől, a hivatal elé vonulnak, hogy ott adják át nekik a leveleket
A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak tiltakozása október 5-én – Fotó: Barischin Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami iskolákat irányító tankerületek azután is kézbesítik a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak az írásos figyelmeztetéseket, hogy szerdán egész nap tüntetések, élőláncok, sztrájkok, szolidaritási akciók zajlottak az országban a pedagógusok mellett. A 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium 24 tanára csütörtökön nem volt hajlandó átvenni az iskola igazgatójától a névre szóló leveleket, pénteken reggel ezért maguk mennek el a Külső-Pesti Tankerületi Központba.

Információink szerint az iskola igazgatója csütörtökön egy másik ügyben ment megbeszélésre a tankerületi központba. A megbeszélés után a tankerület vezetője 24 lezárt, névre szóló borítékot nyújtott át az igazgatónak, hogy adja át azoknak a tanároknak, akik október 5-én polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog csorbítása és a tanárok alacsony fizetései miatt. Az iskolában más tanárok emellett sztrájkot is tartottak, és a pedagógusok egy flashmob keretében leragasztott szájjal tiltakoztak az elnémításukra tett kísérletek ellen.

A levelek tartalma egyelőre nem ismert, hiszen azokat nem bontották fel. Miután az iskolában szeptemberben most először tartottak polgári engedetlenséget, a tankerület feltehetően csak figyelmeztetést akar küldeni a tanároknak, ahogy ezt sok más iskolánál is megtették már. A sztrájkolók nem kapnak ilyet, mert ha a munkabeszüntetés a sztrájktörvény szerint történik, az jogszerű.

Sok tanár azonban azért választja inkább a polgári engedetlenséget, mert úgy látja: a kormány, majd a parlament idén év elején annyira lekorlátozta a tanárok sztrájkjogát, hogy a legális munkabeszüntetés idején is kell órákat tartani, gyerekekre felügyelni, azaz a sztrájknak tulajdonképpen semmilyen hatása nincs, az nem látható, így teljesen értelmetlen.

A tanárok azért nem vették át a leveleket, mert a jelenlegi rendszerben nem saját igazgatójuk a munkáltatójuk, hanem a tankerület. Pénteken reggel 8-kor ezért a Külső-Pesti Tankerületi Központ Üllői úti épülete elé mennek, hogy személyesen a tankerület vezetőjétől vegyék át a leveleket. A tanárok ezzel azt akarják elérni, hogy a figyelmeztetéseket kiosztó tankerületi vezető személyesen vállalja a felelősséget.

Az iskola egyik tanára a Telexnek azt mondta: bíznak abban, hogy nem felmondásokról van szó, ha ugyanis a 76 fős tantestületből elbocsátanak 24 embert, akkor az iskola működésképtelenné válik.

Írjon nekünk, ha ön is tud olyan esetekről, amikor a szerdai tiltakozó akciókban való részvétel miatt tanárokat vagy diákokat hivatalos helyről figyelmeztetés, fenyegetés, nyomásgyakorlás ért. Ha tud arról, hogy újabb tanárokat bocsátottak el polgári engedetlenség miatt, kérjük azt is írja meg az ugyelet@telex.hu címre.

A tankerületek különbözőképpen kézbesítik a figyelmeztető leveleket. A Telex információi szerint egy másik budapesti iskolában október 5-én egy végzős osztály osztályfőnöke választotta a polgári engedetlenséget. Az iskolában arra számítanak, hogy pénteken érkezik meg az iskolába a tankerület képviselője, hogy átadjon neki egy levelet. Itt nem tudni, mi várható, mert úgy tudjuk, ez a tanár ebben a tanévben már második alkalommal vett részt polgári engedetlenségben.

Az iskola elé pénteken „őrséget” szerveznek tanárok és diákok. Ennek egyedül az a célja, hogy a tankerülettől érkező illetékes a szemükbe nézzen, és elolvassa a kapura kiírt bibliai idézetet Júdás árulásáról: „Barátom, hát ezért jöttél!” (Máté evangéliuma 26:50).

Az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy ha egy iskolában tanárok polgári engedetlenségi akcióba kezdtek, akkor a tankerület automatikusan ugyanazt a szövegű figyelmeztetést adta át vagy küldte ki neki. Ahol a tanárok ennek ellenére ismét engedetlenségi akciót tartottak, és ezt többször is megismételték, ott felmondtak nekik. Így járt a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanára, köztük Palya Tamás matematika–kémia szakos tanár és Törley Katalin francia szakos tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója is. A Palya Tamásnak kézbesített felmondó levélben a tankerület azt írta: a pedagógus megszegte a közalkalmazotti jogviszonyából eredő munkavégzési kötelezettségét azzal, hogy szeptember 5-én, 13-án, 21-én és 29-én jogellenes munkabeszüntetésben vett részt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!