Orbán Viktor elfogadta a meghívást a Türk Államok Szervezetének szamarkandi csúcstalálkozójára

2022. október 4. – 17:46

frissítve

Orbán Viktor elfogadta a meghívást a Türk Államok Szervezetének szamarkandi csúcstalálkozójára
Orbán Viktor tárgyal Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél évvel az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ megalapítása után a Karmelitában fogadta Orbán Viktor Üzbegisztán köztársasági elnökét, Savkat Mirzijojevet.

Hogy a találkozón szó esett-e burgonyakutató központ eddigi eredményeiről, nem derült ki. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek sejtelmesen csak annyit árult el, hogy tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra

– mondta Orbán Havasi beszámolója szerint az üzbég köztársasági elnöknek, de azt is megbeszélték, hogy Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg. Ebben pedig kiemelt szerepe van a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak.

Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára. Utoljára 2021 márciusában járt Üzbegisztánban a magyar miniszterelnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!