Molnár Zsolt: Meggondolatlanul, érzelmi alapon döntött Ujhelyi István

2022. október 4. – 15:49

frissítve

Molnár Zsolt: Meggondolatlanul, érzelmi alapon döntött Ujhelyi István
Molnár Zsolt, az MSZP képviselője napirend előtt felszólal az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 12-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Molnár Zsolt nagyon sajnálja, hogy Ujhelyi István meggondolatlanul, érzelmi alapon döntött. Az MSZP pártigazgatója ennek tudja be az EP-képviselő Szabad Európának adott nyilatkozatát is. Ujhelyi vasárnap jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből. Döntését később azzal indokolta, hogy úgy érezte, elfogyott körülötte a levegő a párton belül, miután az MSZP megmondóembere, Molnár Zsolt nem támogatta az ő társelnöki indulását és elképzeléseit a párt megújításáról.

Az MSZP pártigazgatója tehetséges politikusnak tartja Ujhelyit, és állítása szerint soha semmilyen személyes konfliktusa nem volt vele. Ezért is áll Molnár értetlenül az EP-képviselő kilépése és nyilatkozata előtt.

„Bízom benne, hogy a jövőben átgondolja, és rájön akár arra is, hogy hibás döntést hozott”

– fogalmazott az MSZP képviselője a Telexnek. Arra a kérdésünkre, hogy a jövőben van-e még visszaút Ujhelyinek a pártba, Molnár úgy fogalmazott: ő egyedül nem dönthet erről, de ha rajta múlna, lenne.

Molnár arról is beszélt lapunknak, hogy személyesen soha nem akadályozta Ujhelyi reformterveit, de érezte a közösség ellenállását, ami elsősorban a névváltoztatás ötlete és a „szegfű elhervadt” szlogen miatt alakult ki. „Túl sok olyan radikális elem volt, ami ebben az ütemben nem volt megemészthető a párttagságnak és a vezetői köröknek.”

A túl gyors tempót szóvá is tette Molnár nyáron Ujhelyinek négyszemközt, ám állítsa szerint soha nem mondott olyat az EP-képviselőnek, hogy ne induljon el bármilyen tisztségért a pártban. Sőt, Molnár azt is mondta lapunknak, hogy többekkel együtt ő is kapacitálta Ujhelyit, hogy vállaljon valamilyen tisztséget a párt őszi tisztújításán.

„A párt sok meghatározó embere közül az egyik vagyok, aki csapatjátékban gondolkodik”

– reagált Molnár arra, hogy Ujhelyi az MSZP megmondóemberének nevezte, és azt mondta, ő irányítja a pártot a háttérből, s mindenki hozzá igazodik.

Azt is mondta Molnár, hogy nem indul el semmilyen tisztségért az MSZP októberi tisztújításán, így nem marad budapesti elnök sem. A jövőben az MSZP szociáldemokrata karakterét erősítené, a párt nemzet- és biztonságpolitikájának fejlesztésével szeretne foglalkozni. Pártigazgató azonban szívesen lenne, ha az új elnökség támogatja az elképzeléseit. A pártigazgató személyéről a társelnökök javaslatára az elnökség dönt majd. Az MSZP októberi tisztújításán Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre indul el társelnököknek, a választmány elnöke pedig várhatóan Hiller István lesz ismét.

Ujhelyi arról is beszélt a Szabad Európának, hogy nyáron már megkapta, hogy nem ő lesz az EP-kampány arca. Molnár ugyanakkor azt mondta, hogy még nem született döntés arról, hogy ki legyen az MSZP listavezetője a 2024-es EP-választáson. Ez az új elnökség feladata lesz majd a tisztújítás után.

Ujhelyi István vasárnap jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből, aminek 1993 óta volt a tagja. Akkor azt írta, hogy „hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után” hozta meg döntését. A párt még aznap közleményben reagált Ujhelyi döntésére: felszólították, hogy rendezze a párt irányába a tartozását, és arra kérték, hogy adja vissza EP-mandátumát. Az EP-képviselő kedden azt mondta, hogy kilépése előtt befizetett egy nagyobb összeget a párt szolidaritási kasszájába, a mandátumáról pedig nem mond le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!