Ujhelyi a kilépésről: Molnár Zsolt lett a megmondóember, körülöttem elfogyott a levegő

2022. október 4. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nyáron már azt is megkaptam, hogy az EP-felkészülésnek és a -kampánynak se kéne, hogy én legyek az arca” – mesélte az MSZP-ből való kilépéséről Ujhelyi István EP-képviselő, aki a Szabad Európának adott hosszabb interjút.

Ujhelyi elmesélte, hogy ő már 2014-ben jelezte, hogy az MSZP-nek „megroggyant a brandje”, és valami újra lenne szükség. Szerinte az MSZP-ben jelenleg vannak emberek, akik zátonyok felé vezetik a pártot, neki pedig be kellett látnia, hogy bármennyire is próbált más irányba kormányozni, nem sikerült. „Mintha az csak a párt átnevezéséről és az »elhervadt szegfűről« szólna” – mondta saját terveiről, amivel a pártot szerette volna megreformálni. Megítélése szerint ötleteire lett volna igény, de a párt vezetése ezt nem így gondolta.

„Ez a párt nem az én pártom, ebbe a pártba van valaki, aki megmondóember.”

Kérdésre végül elmondta, hogy Molnár Zsoltról van szó. Ujhelyi szerint Molnár közölte vele, hogy vegye tudomásul, ha ő nem támogatja, akkor nem lehet belőle semmi. Hiába ültek le vele többször is személyesen, Ujhelyi nem tudta meggyőzni. A képviselő szerint nem várható változás a párt struktúrájában, hiába választanak hamarosan új társelnököket. „Körülöttem elfogyott a levegő, úgy léptem ki tegnap, hogy vettem egy hatalmas levegőt, és úgy éreztem, hogy az a fojtogató érzés megszűnt.”

A kilépésére reagáló MSZP-közleményt Ujhelyi színvonaltalannak tartja, és biztos benne, hogy nem a párt tagságának, hanem néhány embernek a véleménye. A közleményben említett tartozásával kapcsolatban tisztázta, hogy a kilépése előtt befizetett egy nagyobb összeget a párt szolidaritási kasszájába. „Ez egy pitiáner visszavágás volt.” EP-parlamenti munkájának folytatásáról azt mondta, hogy semelyik párt sem kereste, nem tárgyalt senkivel egy esetleges újraindulásról. Ujhelyi szerint nem lenne értelme egy évre visszaadnia a mandátumát, ahogy azt az MSZP követeli.

„Nagyon komoly egzisztenciák vannak, ha mindenki, a nap 24 órájában ennek él és hal, akkor nem itt tart az ellenzék.”

Ujhelyi szerint 2026-ig biztosan megmarad az MSZP, sőt „ha ügyesen gazdálkodik”, akkor tartós párt lesz. Elmondta: nem kevés emberről tud, aki ki akar szállni. Szerinte a következő időszakban olyat fog megélni a magyar társadalom, amit korábban soha, amiről el sem tudtuk képzelni, hogy megtörténhet. „Ha ennek az időszaknak a társadalmi segélykiáltása mellett az ellenzék magával lesz elfoglalva, akkor a haza sorsa ellen cselekszik.” Ő a mozgalmával igyekszik majd helyi közösségekben is felhívni a problémákra a figyelmet, de párttá nem fognak alakulni.

Ujhelyi István vasárnap jelentette be, hogy kilép az MSZP-ből, aminek 1993 óta volt a tagja. Akkor azt írta, hogy „hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után” hozta meg döntését. A párt még aznap közleményben reagált Ujhelyi döntésére: felszólították, hogy rendezze a párt irányába a tartozását, és arra kérték, hogy adja vissza EP-mandátumát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!