Orbán: Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást

Legfontosabb

2022. szeptember 30. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két hónappal ezelőtt adott utoljára interjúszerűen készült nyilatkozatot a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli adásában. Orbán Viktor legutóbb július 29-én volt a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban.

Energiaárak, nemzeti konzultáció

A péntek reggeli adásban a kormányfő először a nemzeti konzultációról beszélt. Több válságon kellett már átvinnie a kormánynak az országot, és ilyenkor a legjobb, ha be lehet vonni az embereket a döntésekbe. A migráció és a Covid is ilyen volt, és ilyen most az energiaválság is – mondta.

Orbán szerint ilyenkor a nemzeti konzultációt szoktuk alkalmazni. „Nem mintha nem lenne álláspontom a szankciókról”, de jobb megkérdezni az embereket. „A konszenzust létre kell hozni.” Esélyt kell adni az embereknek, hogy egyetérthessenek, vagy elmondhassák, hogy máshogy gondolkodnak.

Az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel Orbán szerint. Ha nem lenne szankció, akkor ott lenne az energia ára, ahol a választások környékén volt, folytatta Orbán, bár hozzátette, az se volt túl alacsony ár.

Hazudtak Brüsszelben

A kormányfő szerint azt mondták Brüsszelben, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, aztán kiterjesztették. Azt is mondták, hogy nem fog fájni az európai embereknek, aztán mégis súlyos válságot okozott.

Orbán már előre látta, hogy ha szankciókat vetnek ki az orosz energiára, akkor nagyon fel fognak menni az árak. A spekulánsok is – a Soros György-félék – azon dolgoznak, hogy felfelé menjenek az árak. „Csörög a kassza” ilyenkor.

Magyarország mentesítést kapott az olajszankció alól, ezért nálunk biztosított az energia, de az árak világpiaciak. Nálunk ráadásul még az aszály is „beütött”, ezért nagyon megnőtt az infláció, be kellett tehát vezetni az ársapkákat.

A kormányfő úgy véli, „Brüsszelben hazudtak” az embereknek, ez hiba volt, de ezt ki lehet javítani. Ha nem javítjuk ki, akkor a szankciós felár beépül az árakba, és itt marad velünk örökre, az életünk részévé válik a magas ár – vezette le.

Ma az a helyzet, hogy Magyarország képes arra, hogy ha ezentúl egy csepp gázmolekula se jönne a vezetékeken, akkor is lenne 4,5-5 hónapig gázunk, mert feltöltöttük a gáztárolókat. De a vállalkozókat és a családokat védeni kell, Orbán szerint Európában messze első helyen vagyunk a családoknak nyújtott rezsitámogatások terén, a kormány számításai szerint egy magyar család havi 181 ezer forint rezsitámogatást kap.

Arra utasították az MVM-et, hogy rugalmas megoldásokat alkalmazzon, mert nagyon ingadozó a gáz tőzsdei ára. A költségvetésben is nagyon nehéz emiatt jól kalkulálni. A 2023-as költségvetés esetleges módosításairól majd decemberben határoznak.

Nyugdíjak

A korábbi kormányok idején a nyugdíjak vesztettek értékükből, de ez a kormány tartja az inflációkövető nyugdíjemelést, „ez becsületbeli ügy” – mondta Orbán. Ráadásul még a 13. havi nyugdíjat is bevezette a kormány. A mostani válság ellenére is lesz nyugdíjemelés. „Együtt sírunk, együtt nevetünk”, ezért idén valószínűleg nyugdíjprémium is lesz, ha jól teljesít a gazdaság.

Számíthat-e a kormány a hazai baloldalra? Annak tekintetében például, hogy az ellenzék külföldről kapott kampánypénzt – érkezett a kérdés. Orbán szerint nagyon nehéz úgy együttműködni az ellenzékkel, hogy valójában „nem urai saját maguknak”. „Amerikából fizetik őket, és aki fizet, az rendeli a nótát” – mondta Orbán.

Abortusz

Az abortusz ügyét törvény szabályozza Magyarországon, ezt elég régen alkotta meg a magyar parlament. Ez „az abortusz körüli mindig erőteljes vitákat nyugvópontra juttatta”. Nincs tökéletes abortusztörvény, de ez egy olyan szabály, amivel „a magyar társadalom együtt tud élni”, ezért „hiba lenne ezt a törvényt megváltoztatni”. „Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást, a mostani rendszer fenntartása mellett érvelek” – mondta a miniszterelnök, ráadásul most válság van, ilyen körülmények között nem ezzel a kérdéssel kell foglalkozni, de ha foglalkoznánk is vele, akkor is elképzelhetetlennek tartja a kormányfő az abortusztörvény módosítását.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!