Október 10-től nem kell többet jegyet vennie Hadházynak, ha be akar jutni a Parlamentbe

2022. szeptember 29. – 14:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Házbizottság csütörtöki ülésén úgy döntöttek, hogy Hadházy Ákos a parlament október 10-i ülésén leteheti képviselői esküjét, értesült az RTL.hu egy, az ülésen részt vevő ellenzéki képviselőtől.

A független politikus így zuglói választási győzelme után több mint fél évvel hivatalosan is bemehet a Parlamentbe. Mint írtuk, nem hivatalosan a napokban tett látogatást a T. Házban, amikor jegyet vett, és egy olasz turistacsoporttal együtt besétált az épületbe.

„Valószínűleg én vagyok Európában (a Világon?) az egyetlen megválasztott képviselő, aki csak jeggyel léphet be a parlamentbe”

– írta akkor Facebook-oldalán.

Október 10-től ez változhat, de mint a képviselő lapunknak most elmondta, továbbra sem fog bejárni az ülésekre. Hozzátette: mindent megtesz, hogy a látszata se legyen meg annak, hogy fenntartja a parlamenti demokrácia látszatát, mert ami most van, az nem az. Ez azt jelenti, hogy nem vállal olyan dísz pozíciókat, mint például a bizottsági tagság, nem interpellálgat, sőt, nagyrészt be se fog menni.

A parlamenti ellenzéki munka Hadházy szerint a fideszes kétharmad miatt ugyanis látszattevékenység. Ehelyett folytatja a gyanús kormányzati beruházások leleplezését, amit az előző parlamenti ciklusban elkezdett. Mint elmondta, hivatalosan még nem értesítették az eskütételről, de két, a döntésnél jelen levő képviselőtársa is megerősítette neki a határozatot.

Hadházy Ákos – Fotó: Huszti István / Telex
Hadházy Ákos – Fotó: Huszti István / Telex

Hadházy Ákos nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére, azóta pedig Kövér László házelnök nem tűzte napirendre az eskütételét. Amíg ez nem történik meg, a jelenlegi szabályozás szerint nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

A legutóbbi házbizottsági ülésen a képviselő információi szerint nem volt jelen Kövér László, hanem Latorcai János KDNP-s képviselő vezette azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!