Márki-Zay mozgalmát és a teljes baloldalt elővenné a külföldi támogatások miatt a nemzetbiztonsági bizottság

2022. szeptember 29. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Jövő hét csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén az egyik napirendi pont „a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának áttekintése” lesz – derül ki a bizottság aktuális meghívójából. A kormánypártok így a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkezett külföldi támogatások mellett elvileg más ellenzéki pártok pénzügyeit is vizsgálni akarják.

Amióta Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje augusztusban azt mondta, az Egyesült Államokból is kaptak támogatást a kampányukhoz, a Fidesz folyamatosan ezzel támadja a teljes ellenzéket. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter emiatt többször is elsütötte a kormánypártok új szlogenjét a „dollárbaloldalról”.

Az Alfahír azt írja, a kormánypártok már nagyjából egy hete szeretnének vizsgálódni az MMM-hez érkező külföldi támogatások ügyében. A hétvégén Halász János, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja közleményében azt írta: Márki-Zay Péter elárulta, hogy több milliárd forint kampánytámogatást kaptak külföldről, „ez amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba. A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul.”

Az Alfahír szerint Sas Zoltánhoz, a bizottság jobbikos elnökéhez csak most érkezett meg a hivatalos kérés, ezért csak jövő hétre tudta összehívni az ülést. Bár a Fidesz képviselője eredetileg csak az MMM ügyeire célzott, Halász kérésére a napirendi pontban már „a baloldali pártok” külföldi kampánytámogatásait vizsgálnák. Az Alfahír megkeresésére Sas Zoltán azt mondta: „kíváncsian várjuk, hogy mivel fognak előállni, mit tartalmaz a napirendi pont”.

Korábban írtunk arról, hogy Márki-Zay Péter civil mozgalma magánadományokat gyűjtött, a befolyt összeg legnagyobb részét pedig az amerikai Action For Democracy (AFD) adta. Az AFD-t idén februárban alapították, hivatalosan azzal a céllal, hogy „demokratikus erőket próbáljanak erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain” – mondta a 24.hu-nak Korányi Dávid, Karácsony Gergely tanácsadója, a szervezet hazai vezetője.

Az ellenzéki kampány összköltsége becslések szerint 3,5 milliárd forint körül mozgott, az MMM első éves költségvetése pedig összesen 2,5 milliárd forint volt. Utóbbiból az AFD küldött 1,8 milliárdot. Az AFD a 24.hu-nak csak annyit árult el, külföldön élő magyar állampolgároktól kaptak adományokat. Azt sem lehet tudni, hogy pontosan mennyi maradt meg a választás után az MMM-hez érkezett adományokból, de Márki-Zay erről a pénzről korábban azt mondta: arra fogják felhasználni, amire kapták, azaz Orbán leváltására.

A hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltje augusztusban beszélt arról is, hogy „még június közepén is érkezett több százmillió forintos támogatás az Egyesült Államokból” az MMM felé, az adományt pedig az Action for Democracy gyűjtötte össze. Márki-Zay állítása szerint „ennek a segítségével” tudták kifizetni az ellenzéki kampány utolsó számláit, a „többmilliárdos kampány” végén pedig szerinte egy közel 100 milliós összeg marad a mozgalom számláján.

A hazai párttörvény kifejezetten tiltja a támogatások elfogadását külföldi szervezetektől és magánszemélyektől. Márki-Zay Péter azonban arra hivatkozik, hogy az MMM nem párt, hanem mozgalom, így nem kell megfelelniük a pártfinanszírozásra vonatkozó szabályoknak. A külföldről érkező pénzeket pedig nem a választási időszakban és nem kampánycélokra használták fel.

Az ország feljelentője, Tényi István ettől függetlenül már korábban feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkező külföldi anyagi támogatás miatt. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!