Furcsa mentőövet dobott volna a pénzügyminisztérium a pécsi önkormányzatnak, inkább nem is kérték

2022. szeptember 28. – 14:41

Furcsa mentőövet dobott volna a pénzügyminisztérium a pécsi önkormányzatnak, inkább nem is kérték
A pécsi városháza épülete a Széchenyi téren – Fotó: Faludi Imre / MTI bizományosi
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A regionális hulladékgazdálkodási cég, a Dél-Kom üzletrészét vették volna meg, hogy a tavaly alapítványi fenntartásba adott Pécsi Tudományegyetemre ruházzák azt. Az ellenzéki városvezetés inkább tovább törleszti az előző városvezetés által felvett kölcsönt.

Az előző, fideszes városvezetés idején 9,5 milliárdos kormányzati támogatásra volt szüksége Pécsnek, hogy működőképes maradjon. A segítséget 2017-ben nem ingyen kapta a város: ingatlanokat vett jelzálog alá az állam, a pénz pedig valójában kölcsön volt. Ráadásul a város gazdálkodását azóta is a Magyar Államkincstár pénzügyi szakemberei felügyelik.

A kölcsön törlesztésének ütemezését, részleteit már a 2019-es önkormányzati választás után az ellenzéki városvezetés tárgyalta újra. Az elmúlt években összesen 3,3 milliárd forintot sikerült törleszteni. A koronavírus-járvány idején hozott kormányzati intézkedések miatt is egyre nehezebb helyzetbe kerülő önkormányzat 2022 elején azzal kereste meg a pénzügyminisztériumot, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások számára biztosított hiteltörlesztési moratóriumhoz hasonlóan halasszák el az idei évre esedékes 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet. Ezt a pénzügyminisztérium elutasította.

A nyár folyamán, amikor az energiaválság hatásai az önkormányzati szektorra is rázúdultak, a pécsi városvezetés ismét halasztást kért, majd válasz hiányában az idei évre esedékes törlesztőrészlet felének az elhalasztását is kérték. A pénzügyminisztérium ekkor egy új javaslattal állt elő.

Az önkormányzat sajtóközleménye szerint a pénzügyminisztérium a város közvetett tulajdonában álló, regionális szinten hulladékgazdálkodást végző Dél-Kom Kft. önkormányzati üzletrészét vásárolta volna meg az állam, az üzletrészt pedig a Pécsi Tudományegyetemnek (illetve vélhetően a fenntartó alapítványnak) adták volna tovább.

A pécsi városvezetés álláspontja szerint azonban a javaslat egyszeri bevételnövekedést hozna csak, hosszabb távon nem javítana a költségvetés helyzetén. Ezért inkább ellenjavaslatot tettek: a városi tömegközlekedési cég a Tüke Busz kisebbségi állami tulajdonba adását javasolta, egy a Pécsi Tudományegyetem bevonásával megvalósuló országos zöldbusz mintaprojekt kialakításának reményében. De felvázoltak egy másik lehetőséget is: egy nagyjából 1 milliárd forintos ingatlant (volt Bőrklinika) adtak volna tovább az állam közreműködésével az egyetemnek, fejlesztési célokra.

Ezekre a javaslatokra viszont nem érkezett válasz, így a pécsi önkormányzat elutalta az erre az évre vállalt 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!