Bíróságra viszi a TASZ a felmentett miskolci igazgatóhelyettes ügyét

2022. szeptember 26. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Munkaügyi pert indít a TASZ, amiért szeptember elején a tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli tájékoztatás szerint részt vett a polgári engedetlenségben.

A Társaság a Szabadságjogokért most azt írja, „úgy gondoljuk, hogy ahogy bármelyik pedagógusnak, úgy egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni, ha nem maradt más eszköz a kezében. Sőt, egy vezető kiállásának fokozott tétje van: amikor egy vezető áll ki az igazságtalanságokkal szemben, az minden kollégája számára erőt adhat, ezért is különösen fontos, hogy az ilyen ügyeket ne hagyjuk szó nélkül”.

Dezsőfi a felmentésekor a Telexnek azt mondta, a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amiben az szerepelt, hogy visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását. Indoklás azonban nem volt a levélben, csak annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti. Szóban viszont azt mondták neki, az ok, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg. Dezsőfi szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne.

Ezután a Hermann Ottó Gimnázium tantestületének tagjai szolidaritási nyilatkozatot írtak alá, majd az utcára is vonultak, hogy így is megmutassák szolidaritásukat, és szolidaritását fejezte ki a miskolciakkal az ország egyik legjobb középiskolájának tartott Fazekas Mihály Gimnázium, valamint a Fasori Evangélikus Gimnázium több tanára is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!