Felmentett miskolci igazgatóhelyettes: Félrepöcköltek a sakktáblán, meg se kérdeztek

2022. szeptember 12. – 19:26

frissítve

Felmentett miskolci igazgatóhelyettes: Félrepöcköltek a sakktáblán, meg se kérdeztek
Dezsőfi György, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese – Forrás: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

„Az bánt a legjobban, hogy gyakorlatilag úgy érzem, mintha félrepöcköltek volna egy sakktáblán. Meg sem kérdeztek” – mondta a Partizánnak adott interjújában a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese, Dezsőfi György, akit pénteken mentett fel posztjáról a miskolci tankerület igazgatója.

Dezsőfi felmentését hivatalosan nem indokolták meg, szóban viszont a tankerület igazgatója azt mondta neki: azért mentették fel, mert a tanárok sztrájkjogáért kiálló polgári engedetlenség „élére állt”.

Ezt az igazgatóhelyettes vitatja: szerinte nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. A tankerület döntését pedig érthetetlennek nevezte: „Miért nem hívtak be a hét folyamán, miért nem állítottak a szőnyeg szélére, vontak kérdőre, hogy miért álltam amögé a molinó mögé?”

Dezsőfi a Partizánnak azt mondta, egyetértett a polgári engedetlenséggel, és ma is részt venne az akcióban. „Újra megtenném, ha ezen múlik. De azért elég komolyan megfélemlítették most a kollégákat. A hónapban mindenki felírja a tartalékait, mindenkinek családja van, gyerekei vannak, és így nagyon nehezen jön egy kilátásba helyezett ellehetetlenítés.

Ez azért egy nagyon kemény lépés az oktatásirányítás részéről, és egyértelműen úgy érzem, hogy nincs arányban az elkövetett jogsértés mértékével.”

A szakértő mesterpedagógust kilenc éve nevezték ki igazgatóhelyettessé: „Azt gondolom, nagyon jól végeztem a helyettesi munkámat. Igyekeztem mindent a legjobb tudásom szerint elvégezni, és nagyon sok innovációt is szerettem végrehajtani ebben a munkában.” A lefokozása miatt viszont már csak matematika-fizika szakos tanárként folytathatja a gimnáziumban.

Dezsőfi szerint a tanárok elégedetlensége általános a mostani oktatási rendszerrel szemben: „Nagyon cinikus dolognak gondolom azt, amikor a médiában megjelenik, hogy valójában a tanároknak csak egy töredéke elégedetlen, és a tanárok többsége nem az.

Ez nem igaz: azt gondolom, hogy minden tanár elégedetlen. Csak nem minden tanár engedheti meg, magára vagy a családjára való tekintettel, hogy ő vállalja annak a kockázatát, hogy egzisztenciálisan ellehetetlenítik.”

Szerinte nemcsak a miskolci Herman Ottóban, de az ország több iskolájában is megfogták a tanárokat a fenyegető levéllel: „Ez pontosan azt tartalmazta, hogy ha még egyszer a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak a kollégák, akkor elveszíthetik a közalkalmazotti jogviszonyukat. Ezek után persze felvetődik a kérdés, hogy tanárként találnak-e ezek után a munkaerőpiacon máshol munkalehetőséget. Nyilván ez a vezetőknek is szóló üzenet, hogy ne álljanak a kezdeményezés mellé.”

„Szerintem az, hogy minden iskolában betűről betűre ugyanazt a levelet adták a tanárok kezébe, az alapján nem a helyi tankerületekben írták ezt a levelet. Ezt felülről kapták meg a tankerületek is, és a tankerület-igazgató írta ezeket alá. Azt is el tudom képzelni, hogy kaptak egy levelet, amin körlevélként beillesztették az elejére a kolléga nevét, meg a végére a tankerület-igazgató nevét, a dátumot, a végén aláírta és átadta” – mondta az igazgatóhelyettes.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium épületét hétfő reggel élőlánccal vették körül az iskola diákjai, tanárai és több szülő is. Dezsőfi mondta, „megindító és megható” volt a diákok kiállása felé és tanárkollégái felé.

„Egyértelműen kifejezték a diákok szerintem a legőszintébben és a legméltóságteljesebben azt, hogy mennyire szeretik a tanáraikat, és köztük engem – és ez nekem nagyon-nagyon jól esik.”

Hétfő este szolidaritását fejezte ki a miskolciakkal az ország egyik legjobb középiskolájának tartott Fazekas Mihály Gimnázium, valamint a Fasori Evangélikus Gimnázium több tanára is.

Az interjú végén Dezsőfi arról beszélt, hogy szerinte az oktatási rendszer egyre inkább hasonlít egy robotokból álló láncolathoz: „Robotizált emberek állnak ebben a láncban, akik kapnak egy utasítást, végrehajtják, adnak egy utasítást a lánc alá, ami végrehajtja, és ez így megy végig a láncon. Ha a láncban van egy hibás robot, ami nem jól működik, azt kiteszik, és betesznek a helyére egy másikat. És én nem akarok robot lenni.”

A láncolatban a tanár felett álló tankerületi központ igazgatóját, László Istvánt is meg akarta szólaltatni a Partizán. László viszont nem akart nyilatkozni sem a felmentett igazgatóhelyettes, sem a miskolci diákok által átadott petíció ügyében. Arra a kérdésre, hogy a tankerületi központ vezetőjeként nincs-e mondanivalója annak a több száz diáknak, akik az épület előtt tüntettek hétfő reggel, László annyit felelt:

„Nincs.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!