Több mint öt hónapja nem teheti le a képviselői esküt Hadházy Ákos

2022. szeptember 26. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos, Zugló egyéni országgyűlési képviselője még mindig nem teheti le az esküt – derült ki a parlament házbizottságának múlt heti ülésén. Kövér László házelnök azt mondta: hamarosan lesz lehetősége Hadházynak, de nem az első őszi ülésnapon.

„Kövér a jogaim adminisztratív korlátozásával megdönthetetlen bizonyítékot ad arra, hogy Magyarország nem jogállam” – reagált Hadházy, aki szerint a házelnök eléri a célját, ha az ellenzéki pártok bemennek a parlamentbe:

„bizonyítja az ellenzéken belüli szolidaritás teljes hiányát és a parlamenti pártok teljes becsicskulását.”

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje is arra szólította fel a pártokat, hogy bojkottálják a parlamentet, ameddig Kövér nem engedi Hadházynak letenni a képviselői esküt.

A zuglói képviselő eredetileg azért nem tette le az esküjét, mert nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére. Amíg a házelnök nem tűzi napirendre az újabb eskütétel időpontját, a jelenlegi szabályozás szerint szinte semmiben nem vehet részt a parlamentben: nem lehet ott az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

Egy júniusban megszavazott törvénymódosítás után pedig Hadházy az eskü letételéig nem kérhet tájékoztatást az állami szervek vezetőitől, és minősített adatokhoz sem férhet hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!