Hadházy még mindig nem teheti le az esküjét, de a két új jobbikos képviselő igen

2022. szeptember 22. – 08:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos, Zugló egyéniben megválasztott képviselője még mindig nem tehette le az esküjét a parlamentben, és így a mandátumát sem vehette fel, miközben a Jobbik héten megválasztott két új parlamenti képviselője ezt már megteheti.

Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke Facebook-oldalán szerdán azt írta:

„Az Országgyűlés Házbizottságának mai ülésén Kövér László házelnök arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Jobbik két új parlamenti képviselője leteheti esküjét és átveheti a mandátumát.”

A Jobbik két képviselője a héten mondott le, a párt országos elnöksége a két mandátumot két korábbi országgyűlési képviselőnek adta: Ander Balázs 2014-től, míg Dudás Róbert 2019-től volt a parlamenti Jobbik-frakció tagja egészen idén áprilisig. Ők ketten a házelnök szerint már letehetik esküjüket, de Hadházy még nem.

Amikor a szerdai ülésen a Momentum Mozgalom frakciójának tagja rákérdezett arra, hogy Hadházy mikor teheti ezt meg, Kövér azt mondta: hamarosan, de nem a jövő hétfőn. A Momentum szerint a Fidesz házelnöke ezzel korlátozza Hadházy Ákos jogait.

„Ez egyértelmű jogfosztás, követeljük, hogy Hadházy Ákos letehesse parlamenti esküjét”!

Hadházy Ákos eredetileg azért nem tette le az esküjét, mert nem ment be az Országgyűlés május 2-i alakuló ülésére. Amíg a házelnök nem tűzi napirendre az újabb eskütétel időpontját, a jelenlegi szabályozás szerint szinte semmiben nem vehet részt a parlamentben: nem lehet ott az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem.

Éppen a héten írtunk arról, hogy a jövőben akár a mandátumát is elveszítheti, aki politikai tiltakozásként nem teszi le az esküjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!