Folytatódik-e az ellenzék mélyrepülése vasárnap?

2022. szeptember 25. – 06:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országgyűlési választás óta tizenegy időközi választás volt Budapesten, és mindössze két helyen tudott nyerni az ellenzék – írtuk két napja. Vasárnap reggel hattól este hétig újabb időközi önkormányzati választásokat tartanak az országban, összesen nyolc helyen. Az egyik ismét Budapesten, a IV. kerületben lesz, ahol lemondott az eddigi képviselő. Javít-e az ellenzék vagy tovább dübörög a fideszes úthenger? Az országban két helyen polgármestert is választanak: új ura lesz Kiasszondnak, illetve annak a Derecskének, ahol komoly fideszes belharc előzte meg az időközit.

A Hajdú-Bihar megyei Derecskén a képviselő-testület kimondta a feloszlását, ezért polgármestert és nyolc képviselőt kell választania a 6781 választásra jogosult helybélinek. A polgármesteri tisztségért öten indulnak: hárman függetlenként, egy jelölt a Magyarországi Munkáspárt, egy pedig a Momentum Mozgalom jelöltjeként. A nyolc képviselői helyre 25 jelölt pályázik.

A városról korábban megírtuk: a fideszes polgármestert, Bordán Szabolcsot sok más vád mellett korrupcióval is vádolják a helyi önkormányzati képviselők, akik a feloszlatást is megszavazták. Bordán azóta a térség szintén fideszes képviselőjével, Vitányi Istvánnal is összetűzésbe keveredett, aki augusztusban feloszlatta a Fidesz helyi szervezetét. A polgármesteri székért öten indulnak, közülük hárman függetlennek mondják magukat, de „előre menjen, ne hátra” típusú szlogennel vagy épp narancssárga színvilággal kampányolnak. Pártszínekben egy momentumos és egy munkáspárti jelölt küzd a polgármesterségért, de formálisan se a Fidesznek, se az egyesült ellenzéknek nincs jelölt (de a parlamenti párt Mi Hazánknak se).

A Somogy megyei Kisasszondon szintén a képviselő-testület feloszlása miatt kell időközi választást tartani. A polgármesteri posztra három, a négy képviselői helyre tízen pályáznak, mindannyian függetlenként. A Kaposvárhoz közeli község névjegyzékében 141 választópolgár szerepel – írja az MTI.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason a korábbi településvezető lemondása miatt kell új polgármestert választani. A választáson egyetlen jelölt indul, függetlenként. A választói névjegyzékben 2867-en szerepelnek.

A Békés megyei Örménykúton a korábbi polgármester halála miatt lesz időközi választás. A voksoláson négy független jelölt indul, a Szarvashoz közeli község névjegyzékében 277 választó szerepel.

A Zala megyei Nemesnépen azért kell időközi választást tartani, mert a júniusi időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki a polgármester-jelöltek között. A választáson ugyanaz a két független jelölt indul, aki júniusban. A választói névjegyzékben 118-an szerepelnek.

A Vas megyei Szarvaskenden önkormányzati képviselőket választanak, mert a képviselő-testület három tagja lemondott. A három képviselői helyre hárman jelöltették magukat, valamennyien függetlenek. A választói névjegyzékben 195-en szerepelnek.

Miskolc 3. egyéni választókerületében szintén önkormányzati képviselőt választanak, mert a korábbi, az egységes ellenzék által indított képviselő lemondott mandátumáról. Az időközi választáson három jelölt indul (a kormánypártok, az egyesült ellenzék és a Munkáspárt-ISZOMM színeiben), a választásra jogosultak száma 6159.

Budapesten a IV. kerületben a 12. egyéni választókerületben szintén a korábbi képviselő lemondása miatt kell voksolást tartani. A választáson négy jelölt indul, a névjegyzékben 5308-an szerepelnek. Itt is az ellenzéké volt eddig a mandátum, a kormánypártok, az egyesült ellenzék, a Mi Hazánk és a Munkáspárt-ISZOMM jelöltjei indulnak vasárnap.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szemere és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencs roma nemzetiségi választópolgárai települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna ma, de a választások a szükséges számú jelöltek hiányában elmaradnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!