Derecske, ahol feloszlott a képviselő-testület, majd feloszlatták a helyi Fideszt is

2022. augusztus 25. – 16:50

frissítve

Derecske, ahol feloszlott a képviselő-testület, majd feloszlatták a helyi Fideszt is
Szent István-nap alkalmából közösen tart kenyeret Bordán Szabolcs és Vitányi István 2021-ben Derecske főterén – Fotó: Dr. Vitányi István / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 25-én időközi önkormányzati választást tartanak a Hajdú-Bihar megyei Derecskén, ahol a képviselő-testület nyáron feloszlatta magát. A város fideszes polgármesterét, Bordán Szabolcsot sok más vád mellett korrupcióval is vádolják a helyi önkormányzati képviselők, akik a feloszlatást is megszavazták. Bordán azóta a térség szintén fideszes képviselőjével, Vitányi Istvánnal is összetűzésbe keveredett, aki augusztusban feloszlatta a Fidesz helyi szervezetét. A polgármesteri székért öten indulnak, közülük hárman függetlennek mondják magukat, de „előre menjen, ne hátra” típusú szlogennel vagy épp narancssárga színvilággal kampányolnak.

Hétfőn lezárult az ajánlások leadása a szeptember 25-i időközi önkormányzati és polgármester-választásra a Hajdú-Bihar megyei Derecskén, amely település élére öten pályáznak. Az időközit azért kellett kiírni, mert június 30-i ülésén a képviselő-testület feloszlatta magát. A választáson végül öt polgármesterjelölt indul, hárman független színekben – de erre a függetlenségre még visszatérünk –, a további két induló egyike a Momentum, a másik a Thürmer-féle Munkáspárt jelöltje. Bár a Nemzeti Választási Iroda honlapján még a jelöltállítás határidejének lejárta után 3 nappal, cikkünk megjelenésekor is az olvasható, hogy csak egyikük van jogerősen nyilvántartásba véve, a helyi választási bizottság már ki is sorsolta, milyen sorrendben lesznek a szavazólapon.

De hogy jutottunk el idáig?

A kilenctagú testületben öten szavazták meg június végén azt az előterjesztést, amely a polgármestert, a fideszes Bordán Szabolcsot többek közt korrupciós ügyekkel, a képviselői munka akadályozásával, megromlott bizalommal, tisztességtelen és arrogáns magatartással vádolta. A feloszlatást támogatók között két fideszes képviselő is volt (a testületbe Bordánon kívül négyen kerültek be a Fidesz színeiben). A polgármesternek azt is a szemére vetették, hogy a város jegyzőjét is önhatalmúlag, a testület megkérdezése nélkül távolította el, de a képviselők egy későbbi közleményében érzelmi bántalmazásoktól és a városháza dolgozóit ért nemtelen vádakról is szó van.

A négy fideszes képviselő közül kettő – Kiss Csaba és Zsákai Ildikó – nyíltan a polgármester ellen fordult, közülük Kiss párttagságának megszüntetését kezdeményezte is később Bordán, míg Zsákai nem volt addig sem a Fidesz tagja. De valójában a két másik fideszes képviselő sem állt Bordán mellé: Makleit Zsolt el sem ment az erről döntő ülésre, míg Diószegi József a szavazás előtti szünetben elhagyta a termet, vagyis nem szavazott.

Mi folyik itt Derecskén?

A képviselő-testület és a polgármester konfliktusa a város jegyzőjének, Varsányiné Antal Erzsébet leváltása miatt kezdődött, akinek leváltása a Debreciner szerint a város lakosai közt is felháborodást keltett. A lap szerint ez is közrejátszhatott abban, hogy június 25-én, a megyében élők összetartozását jelképező Bocskai-szablyát, Derecske város napján az addigi gyakorlattól eltérően nem a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, a fideszes Pajna Zoltán, hanem alelnöke, Bulcsu László adta át Bordánnak.

Bordán Szabolcs átveszi a szablyát – Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat / Facebook
Bordán Szabolcs átveszi a szablyát – Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat / Facebook

Az egyik feloszlatást kezdeményező önkormányzati képviselő, Luxeder Endre szerint – ő korábban a város polgármestere is volt – Bordán Szabolcs a megkérdezésük nélkül, egy május 26-i ülés után menthette fel a jegyzőnőt, aki az aznapi ülés után, egy nem hivatalos megbeszélésen fogalmazott meg kritikákat az önkormányzat működésével kapcsolatban.

A polgármester szerint azonban Varsányiné próbálta politikai síkra terelni a közszolgálati jogviszonyát, ami mellett számos egyéb kritikával is illette. Többek közt az ő engedélye nélkül ment el szabadságra, nem tájékoztatta egy cégbeli érdekeltségéről, továbbá egy olyan ülésen jelentette be, hogy büntetőeljárás folyik ellene, amelyre ő mint polgármester nem kapott meghívást.

Luxeder Endre ezután egy önálló indítványt nyújtott be, amelynek szövege szerint a testület elhatárolódott volna a polgármester döntésétől, annak esetleges jogi következményeit pedig teljes mértékben Bordánra hárította volna. Ez a szöveg végül nem került elő a június 30-ai közgyűlésen.

„Képviselő úr ígéretet tett”

Csaknem egy hónappal a képviselő-testület feloszlatása után Vitányi István, Hajdú-Bihar 4-es számú választókörzetének fideszes egyéni képviselője felhívást intézett a derecskeiekhez, a Derecskei Hírek nevű önkormányzati újságban. Ebben megerősített a testület feloszlását, amelynek tagjai közt „bizalmi válság” alakult ki, és „lelassult a fejlődés a városban”. A felhívás végén pedig megjegyezte, a „derecskeiek számára is ismert és elismert, a helyi közéletben bizonyított személyekkel, új arcok bevonásával” folytat egyeztetéseket.

Üzenetére hamarosan Bordán Szabolcs is reagált egy Facebookon közzétett videóüzenetben, amelyben Vitányi elmaradt kampányígéretét kérte számon a képviselőtől.

„Képviselő úr az áprilisi választások előtt egy ígéretet tett a város jobboldali gondolkodású aktivistáinak. Mégpedig azt, hogy ha sikeres választások következnek, segít megfékezni azokat a baloldali erőket, akik napjainkban is a város fejlődésének útjában állnak” – mondta Bordán, aki ugyanakkor nem tért ki arra, hogy kit is ért a baloldali erőkön pontosan.

Derecskei Fidesz–KDNP-jelöltek, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Bordán Szabolcs és Makleit Zsolt társaságában a 2019-es választások előtt néhány nappal – Fotó: Fidesz Derecske / Facebook
Derecskei Fidesz–KDNP-jelöltek, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár Bordán Szabolcs és Makleit Zsolt társaságában a 2019-es választások előtt néhány nappal – Fotó: Fidesz Derecske / Facebook

Megjegyezte azt is, hogy szerinte a Vitányi által említett bizalmi válság már jóval korábban, a 2019-es választások után megkezdődött. A képviselők szerinte nem jelentek meg a város szempontjából fontos üléseken, a járvány alatt sem éltek az általa felkínált online konzultáció lehetőségével, ráadásul az intrikák és a pletykák is folyamatosak voltak. A „rossz hangulatnak örvendő képviselőkkel ”szemben azonban Bordán az általa és a városvezetés által elért eredményeket hangsúlyozta.

A videóban zárásként, mint a helyi Fidesz-csoport vezetője pedig kérdést intézett Vitányihoz az „új arcok bevonásával és az egyeztetésekkel” kapcsolatban: „A helyi Fidesz-csoportot kívánja erősíteni ezekkel az emberekkel? A csoport feloszlása után egy teljesen új emberekből álló Fidesz-csoportot kíván-e létrehozni?”

„Hogy Derecske előre menjen, ne hátra!”

Ilyen előzmények után, augusztus 2-án derült ki, hogy Vitányi István mint választókerületi elnök, feloszlatja a helyi Fidesz-szervezetet. Döntéséről ekkor is a derecskei helyi lapban értesítette a lakosokat. A lépést a „képviselő-testület feloszlatást megszavazó, fideszes színekben politizáló képviselők” tettével indokolta.

Vitányi az újságban kifejtette, hogy a „tiszta lappal indulás politikáját szeretné követni”, amellyel egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ezentúl illegitim és jogszerűtlen a párt nevében gyűlést összehívni, jelöltet állítani, nyilatkozatot tenni és a Fidesz logóját használni.

Mint írtuk, végül öten jelentették be indulásukat a polgármesteri posztért, és bár egyikük (Rácz Anikó) 2003 óta Fidesz-tag, a pártnak hivatalosan nincs jelöltje. Bezzeg nem hivatalosan.

A volt polgármester, Bordán Szabolcs újraindul a tisztségért, de bejegyzésében, amelyen csapatával látható, nem található Fidesz-logó. Ellenben mint írja, „polgári keresztény értékrend mentén” szeretnék folytatni a város fejlesztését. Hivatalosan is független jelölt.

Rácz Anikó korábban a város társadalmi megbízatású alpolgármestereként dolgozott, 2014 óta a helyi könyvtárat vezeti. Ő a Derecskei Polgári Együttműködésű Polgári Kör csapatával indul a választáson, amely mellett mint írja, a település válságából „egy Derecske múltjához, jelenéhez és jövőjéhez méltó, nagy tapasztalatokkal rendelkező, kompetenciáját már bizonyított városvezetés – polgármester és képviselő-testület – újraválasztása” jelenti a kiutat. Ez azonban, ahogyan arra a Debreciner rámutatott, a 2019-ben megválasztott Bordán Szabolcsot és az akkori testületet jelentené.

Rácz Anikó és Dr. Péterffy Albert kampányplakátjai – Forrás: Rácz Anikó, Dr. Péterffy Albert / Facebook
Rácz Anikó és Dr. Péterffy Albert kampányplakátjai – Forrás: Rácz Anikó, Dr. Péterffy Albert / Facebook

A harmadik független jelölt Derecske korábbi rendőrparancsnoka, Péterffy Albert, aki jelenleg egy rend- és honvédelmi pályára felkészítő középiskolában tanít. Ugyan posztjában hangoztatja pártatlanságát, abban Orbán Viktor dallasi beszédének egy része is megjelenik, emellett pedig lényegében átvette a kormánypárt áprilisi választási szlogenjét is, így módosítva: „Derecske előre menjen, ne hátra”.

Rajtuk kívül két párt jelöltje pályázik a polgármesterségre. A momentumos mérnökségi technikusként dolgozó Fazekas Csongor, valamint a munkáspárti Balogh György. Baloghról nem találni közösségi médiás elérhetőséget és online fellelhető kampányanyagot, míg Fazekas Csongorról a Momentum tett ki egy közleményt, majd egy Facebookon is elérthető videót, amelyben a jelölt rendet ígér a városban. A 32 éves Fazekas, aki képviselőként is indul – vele együtt huszonöten pályáznak a nyolc képviselői helyre – a programjáról később fog beszámolni. Elmondása szerint nem tartja magát sem jobb-, sem baloldalinak, helyette „egy haladó gondolkodású politikai légkört” szeretne a városba, ahonnan nem elmennének, hanem helyben maradnának a fiatalok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!