Perújítást rendeltek el egy eredetileg felmentéssel zárult gyilkossági ügyben

2022. szeptember 23. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla a hét elején elrendelte a perújítást annak a hajléktalan férfinek, G. M. Cazannak az ügyében, akit korábban jogerősen felmentettek az élettársa megölésének vádja alól, értesült a Telex. A perújítást kezdeményező Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint az ügy újra a Fővárosi Törvényszék elé kerül majd.

G. M. Cazan esetéről korábban A Lapos, a szellemek és a véres jégkaparó: fordulat várható a gyilkossági ügyben? című cikkünkben, itt írtunk részletesen. A férfit azzal vádolták, hogy agyonverte az élettársát 2017 decemberében a XIII. kerületi Turóc utcában, egy romos téglaépületnél, amit a benne élő hajléktalanok csak Laposnak neveztek. A rendőrök gyanúja gyorsan ráterelődött, és hamar le is tartóztatták. Ő végig következetesen tagadta, hogy ő ölte volna meg az asszonyt: szerinte ő egyszerűen lefeküdt este aludni, és reggel, amikor felkelt, ott találta a nőt élettelenül.

A férfit végül bizonyítottság hiányában felmentette a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádja alól előbb a Fővárosi Törvényszék, majd 2021 nyarán a Fővárosi Ítélőtábla is. Mire szabadon engedték, addigra már 819 napot töltött bezárva. Emiatt kártalanítási pert indított a Magyar Állam ellen, amelyet a nyáron első fokon meg is nyert, 5,7 millió forintot ítéltek meg neki nem jogerősen.

Az ügyészség kevesebb mint két héttel korábban döntötte el, hogy nekifut a perújítás megpróbálásának. „Olyan új, perújítási nyomozással ellenőrzött részletgazdag bizonyíték – tanúvallomás – merült fel, mely alkalmas a jogerős ítéleti tényállásban foglaltak megváltoztatására és valószínűsíti, hogy M. Cazan bűnösségét minősített emberölés bűntettében meg kell ennek következtében állapítani” – írta korábban a főügyészség szóvivője.

A Fővárosi Ítélőtábla friss döntésekor egyelőre kizárólag eljárásjogi természetű kérdéseket vettek számba. „Azt, hogy a rendelkezésre álló bizonyíték mennyire érdemi bizonyíték és mennyire helytálló a felbukkant tanú előadása, a Fővárosi Törvényszék fogja megismételt eljárás keretében eldönteni” – magyarázta a Telexnek G. M. Cazan ügyvédje, Balogh Csilla Tünde.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!