Folytatódott a tanárok gördülő sztrájkja, ami a Közgazdasági Politechnikumban négy hétig tart

2022. szeptember 21. – 10:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Farkasréti Általános Iskolában, a XXIII. Kerületi Fekete István Általános Iskolában, a Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban, a II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban és a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumban szerdán sok tanár csatlakozott a sztrájkhoz.

Ezen a héten a tanárok országszerte folytatták a tiltakozásukat a gördülő sztrájk keretein belül. A pedagógusok régóta a magasabb fizetésért, a munkaterhek csökkentéséért és a sztrájktörvény visszaállításáért harcolnak. A pedagógus-szakszervezetek azt javasolták, hogy először „A” héten hétfőn, szerdán és pénteken, majd „B” héten kedden és csütörtökön legyen az első egy-két órában munkabeszüntetés. Ezzel egységesítenék és hosszabb távon fenntarthatóbbá tennék a tiltakozást.

A XX .Kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban szerdán 10-en csatlakoztak a tantestületből a sztrájkhoz. Ők az első két órában nem vették fel a munkát, körülbelül 10 kollégájuk szolidaritást vállalt velük. Lapunknak elküldött nyilatkozatukban azt írják:

„Vissza kell állítani a tanítás rangját, becsületét, társadalmi elismertségét, ehhez önálló oktatási minisztériumra van szükség, mely biztosítja a folyamatos szakmai párbeszédet. Nem robotokat, hanem gondolkodó embereket szeretnénk nevelni.”

A Farkasréti Általános Iskolában 13-an sztrájkoltak 10 óráig, ez a tantestület negyede körülbelül. Az iskola egyik tanára lapunknak azt mondta, hogy jövő héten is folytatják a gördülő munkabeszüntetést.

A XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnázium több tanára nem vette fel a munkát szerdán – Fotó: Kossuth Lajos Gimnázium
A XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnázium több tanára nem vette fel a munkát szerdán – Fotó: Kossuth Lajos Gimnázium

A XXIII. Kerületi Fekete István Általános Iskolában előzetesen hét ember jelezte a csatlakozását, ez Kármán Pál, az iskola egyik tanára szerint elég szűkösnek mondható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tavaszihoz képest kevesebben álltak bele most a tiltakozásba. Kármán szerint ennek két oka van: egyrészt több a nyugdíjas vagy nyugdíj előtt álló pedagógusuk, és ők nem mertek csatlakozni, másrészt sokan félnek a tankerület fenyegető levelei miatt.

Ezzel azokra a levelekre célzott, amiket a tankerületek szeptember 9-én küldtek ki mindenkinek, aki részt vett a polgári engedetlenségben. Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét pedig fel is mentették pozíciójából a részvétele miatt.

Kármán szerint a fenntartók ügyesek, mert a sztrájk láthatatlanná válik azáltal, hogy az óráik felét be kell pótolni, és a munkabeszüntetésben részt vevő tanárokat egyébként is helyettesítik kollégáik. Azt mondta: ezáltal a szülőknek is érzékelhetetlen a kiállásuk, mert a gyerekeknek nem marad el órájuk. Ennek ellenére ha már van sztrájk, valakinek sztrájkolnia kell, így fontosnak tartja a kiállást még akkor is, ha ez bérkiesést jelent nekik.

A Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban szerdán, pénteken, jövő héten kedden és csütörtökön is folytatódik a sztrájk az első két órában. Az iskola egyik pedagógusa azt mondta: szerdán 28-an csatlakoztak, körülbelül annyian fognak sztrájkolni ebben a két hétben, mint a tavaszi időszakban. Viszont ő azt érzékeli, hogy kevesebb szülőhöz jutott el az információ a munkabeszüntetésükről, és a gyerekek közül sem támogatják őket annyian.

Több diák a tanárok sztrájkjának idejére beszélgetést szervezett Molnár Áronnal, a noÁr Mozgalom aktivistájával, ezen körülbelül 30-an vettek részt. A terv az, hogy 10-kor tanárok, diákok közösen élőláncot vonnak az iskola köré.

A Közgazdasági Politechnikum tanárai négy hétig részt vesznek a gördülő sztrájkban, hétfőn fórumot tartottak az iskolában – Fotó: az iskola Facebook-oldala
A Közgazdasági Politechnikum tanárai négy hétig részt vesznek a gördülő sztrájkban, hétfőn fórumot tartottak az iskolában – Fotó: az iskola Facebook-oldala

A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium négy hétig tartó gördülő sztrájkot szervezett ettől a héttől, amiről a szülőket is értesítették.

„Számunkra nagyon felemelő érzés, a kormányzat részéről viszont megfontolandó, hogy törekvéseinkkel a hozzánk járó diákok szüleinek döntő többsége egyetért, és sztrájkunkat egyértelműen támogatja”

– írta az iskola hétfőn Facebook-oldalán.

A tankerületek szerint a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón tévedésnek nevezte, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Szerinte a tiltakozásnak számos alkotmányos formája van, de a törvénysértést nem lehet elfogadni. A kormány célja, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben tudják emelni a pedagógusok bérét. Ehhez azonban szerinte arra van szükség, hogy megegyezzenek az Európai Unióval, és „a baloldali politikusok ezt ne gátolják”.

A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amik betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!