Matolcsy Ádám barátja nyerte az MNB napelemes közbeszerzését

2022. szeptember 20. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jegybankelnök fiának barátja nyerte el a jegybank 436 milliós pályázatát.

Somlai Bálint cége, a Raw Development Kft. nyerte 436,4 millió forintos ajánlattal a Magyar Nemzeti Bank napelemes közbeszerzését, írja a 444.hu a keddi Közbeszerzési Értesítő alapján. Ez azért érdekes, mert a 32 éves Somlai Bálint Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa. Matolcsy Ádám pedig Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a fia.

Ki Somlai Bálint és Matolcsy Ádám?

Mint megírtuk, Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia elsősorban az Origo (vagyis a New Wave Media Group) és a Balaton Bútor tulajdonosaként ismert. Somlai Bálint korábban közvetlenül neki is dolgozott, mert Matolcsy Ádám médiacsoportjánál, az Origo-NWM TV üzletág-igazgatójaként nyilatkozott az Origónak.

Az Opten találatai alapján más cégekben is volt érdekelt, az MT Beauty céget például ő adta el Matolcsy Tímeának, akinek ugyanaz a címe, mint Matolcsy Ádámnak (Budapest, 1011, Corvin tér 6.). De volt tulajdonos a kényszertörölt ESAG Hungaryban, illetve a Safe Depo nevű társaságban is, egy tihanyi (Kopaszhegyi Ház Projekt) történetről az Átlátszó is írt.

Amikor 2021-ben kiderült, hogy a Raw Development Kft. újíthatja fel a 54 milliárd forintért a 100 éves Magyar Nemzeti Bank székházát, lapunk portrét közölt Somlairól, az ifjú, feltörekvő üzletemberről.

Az MNB fontos, nagy tekintélyű szervezet, amelynek az árstabilitás megőrzése mellett a pénzügyi rendszer tisztasága feletti őrködés is kiemelten fontos feladata. Sehol sem jó, de itt talán különösen fájó, ha egy fiatal baráti társaság, ezer szálon kötődve az intézményhez és az elnök családjához, folyamatosan növeli üzleti befolyását, súlyát az MNB költéseiben, írtuk akkor.

Ebben a cikkben pedig arról számoltunk be, hogy vadonatúj Porsche, különleges Ferrari és milliárdos üzletek mutatják a Matolcsy-kör felemelkedését.

A Raw Development Kft. új feladata most az lesz, hogy az MNB logisztikai központjának parkolójában (1239 Budapest, Európa u. 1.), egyedi tartószerkezeten 301 darab és 406 darab (összesen 707 darab) napelempanelt telepítsen dél-keleti tájolású 10 fokos dőlésszöggel. A létesítmény kerítésén belüli zöldfelületen 150 darab és 120 darab (összesen 270 darab), cölöpökön álló napelemre lesz még szükség délkeleti, illetve délnyugati tájolású 25 fokos dőlésszöggel.

Az MNB logisztikai központja Soroksáron van, az épületet éjjel-nappal fegyveres őrség felügyeli, mert itt tárolják az ország készpénzvagyonát. A közbeszerzési szabályokon éppen mostanában kíván szigorítani a kormány Brüsszel kedvéért, például az összeférhetetlenségi előírásokat is átírják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!