Nyilvános a kormány által felfüggesztett beruházások listája, 284 tétel van rajta

2022. szeptember 19. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután múlt héten Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, illetve Lázár János is beszélt arról, hogy mintegy 270 beruházást függesztett fel a kormány, 2100 milliárd forint értékben, a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdést tett fel a miniszternek, hogy kiderüljön, pontosan mely beruházásokról van szó. Vadai kérdésére hétfőn meg is érkezett a válasz, vagyis egy tízoldalas lista – írja a hvg.hu.

A listát végigböngészve látszik, hogy többnyire a közlekedési infrastruktúra, a sport- és egészségügyi létesítmények és vidéki iskolafelújítások estek áldozatául a kormány spórolásának. Nem épül például kézilabda-munkacsarnok Túrkevén, Hőgyészen és Nagyhalászon, de egyelőre búcsút lehet inteni az új csömöri, tizenhat osztályos iskolának is. A listán összesen 284 tétel szerepel, de ezek csak a kormánydöntéssel is jóváhagyottan elkaszált projektek, a továbbiakban még bővülhet a kör. Ha végig szeretné böngészni, mi minden nem valósul meg, ide kattintson.

Ahogy azt korábban írtuk, a felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20% költségnövekedéssel számolni és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint pluszforrás betervezésével. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak.

A keret megalkotása során az elmúlt pár hónapban az ÉVOSZ-szal, szakszervezetekkel, kamarákkal, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével egyeztettek, és olyan megoldásra törekedtek, aminek eredőjeként kevesebb forrásból többet tudnak majd kihozni. Csepreghy szerint többek között meg fog szűnni az a gyakorlat, hogy egy darab kivitelezői ajánlatot is elfogadnak egy projektnél: mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!