Csepreghy: 270 beruházást függesztett fel a kormány, 2100 milliárd forint értékben

2022. szeptember 15. – 15:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának az egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, és erre reagálni kell – mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a Portfolio Property Investment Forum konferencián az esemény sajtóközleménye szerint.

Csepreghy Nándor – Fotó: Csepreghy Nándor / Wikipédia
Csepreghy Nándor – Fotó: Csepreghy Nándor / Wikipédia

Hozzátette: az energiaárak emelkedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség. A másik kiemelkedő probléma a kamatszint elszállása, ami szintén a kiadások visszafogását, átcsoportosítását idézi elő.

Ezért 10 ezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, jelentette ki az államtitkár. Közölte: mintegy 270 ilyen döntés született, 2100 milliárd értékben.

Elhangzott még, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20% költségnövekedéssel számolni és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint pluszforrás betervezésével.

A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak. A keret megalkotása során az elmúlt pár hónapban az ÉVOSZ-szal, szakszervezetekkel, kamarákkal, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével egyeztettek, és olyan megoldásra törekedtek, aminek eredőjeként kevesebb forrásból többet tudnak majd kihozni.

Csepreghy szerint többek között meg fog szűnni azt a gyakorlat, hogy egy darab kivitelezői ajánlatot is elfogadnak egy projektnél: mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!