OLAF-vizsgálatokat segítő NAV-osok is vannak a jogállamisági aggályokat eloszlatni hivatott törvényjavaslatban

2022. szeptember 19. – 20:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A várakozásoknak megfelelően benyújtotta hétfőn a kormány az Európai Bizottság által kért egyes törvényjavaslatait a magyar parlamentnek a jogállamisági problémák kezelésére. A Semjén Zsolt által benyújtott, Varga Judit által előterjesztett első törvényjavaslat az igazságügyi miniszter összefoglalója szerint az OLAF-fal való együttműködéssel kapcsolatos, illetve a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó jogszabályokat módosítja, a leginkább figyelemreméltó eleme pedig talán az, hogy a NAV a továbbiakban aktívan segítheti majd az OLAF vizsgálatait.

A törvényjavaslat (amelyet ide kattintva lehet elolvasni) szerint pénzügyőri feladattá válik az OLAF vizsgálatainak vagy helyszíni ellenőrzésének támogatása, és egy új fejezetben szerepelnek a pénzügyőri intézkedésekre vonatkozó speciális szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy az OLAF emberei a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A pénzügyőrök a helyszín biztosításával támogatnák a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnának a tettleges ellenszegüléssel szemben is.

Ha valaki ellenszegül, arra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egymillió forint közigazgatási bírságot szabhat ki, akár ismételten is.

Ahogy azt vasárnap Navracsics Tibor belengette, valóban módosítják a közbeszerzésekről szóló törvényt is, valamint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt is. Varga Judit Facebookon azt írta, vasárnap lezárult egy több hónapos, nehéz, de konstruktív egyeztetési folyamat a magyar Kormány és a Bizottság között, a tárgyalások pedig sikerrel zárultak. Mint írta, a Bizottság megállapította, hogy a magyar kormány által benyújtott intézkedési javaslatok orvosolják azokat az aggályokat, amelyek miatt a Bizottság eljárást indított, ha pedig a magyar kormány teljesíti a vállalásokat, Magyarország meg fogja kapni az uniós forrásokat.

Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová hétfőn abszurdnak nevezte, hogy kialkudták volna a magyar kormánnyal azt, hogy a megfelelő törvényjavaslatok esetén Magyarország megszerezhesse az uniós forrásokat. Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap az Európai Bizottság továbbküldte a jogállamisági mechanizmus ügyét az uniós szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsának, és 3000 milliárd forint EU-s forrás felfüggesztését javasolta. Ezt akkor vonhatják el Magyarországtól, ha a kormány nem teljesíti a Bizottságnak tett vállalásait, ám a jelek szerint nemcsak Varga Judit gondolja úgy, hogy nem ez lesz a helyzet, Jourová is azt mondta, hogy Magyarország szokatlanul sok engedményt tett. Ez persze szerinte sem jelenti azt, hogy minden probléma megoldódik, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ha a Bizottság újabb problémákat lát Magyarországon, akkor a jövőben újraindíthatja a mechanizmust.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!