Józsefváros fizetőssé tenné a parkolást a kerületi lakosoknak

2022. szeptember 17. – 07:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A józsefvárosi önkormányzat felvetette, hogy véget vetne az ingyenes parkolásnak, és a jövő évtől pénzt szedne a kerületiektől a parkolóhelyért, írja a 444.hu.

Mostanáig mindenki két autót tarthatott ingyen az utcán, de a lap szerint ehhez képest jövőre 18–30 ezer forintot kérnének éves szinten az első parkolási engedélyért, a másodikért pedig ennél is többet. A belvárosi részeken magasabb díj lenne, azon kívül alacsonyabb. Ráadásul nem személyenként, hanem lakásonként lehetne majd két-két engedélyt kérni. A rendelettervezetről jövő héten szavaz a képviselő-testület.

Minderről az alpolgármester, Rádai Dániel azt mondta, „az ingyenes kerületi parkolás fenntarthatatlan és igazságtalan. Akik az utcán tartják az autóikat, magáncélra használják a közterületet. Ez a közlegelők tragédiája: ha mindenki korlátlanul kihajthatja a jószágot, elfogy a legelő”.

Az önkormányzat ettől arra számít, hogy a módosítás után csökken a kerületi parkolóhelyek kihasználtsága. 80-90 százalék a cél, ami most inkább 95 körül van, esténként pedig telt ház van. Rádai szerint lesznek, akik nem akarnak majd fizetni az engedélyért, és inkább elmennek valamelyik mélygarázsba, vagy úgy döntenek, nem kell nekik autó a városba.

A lap szerint a 18–30 ezer forintos ár még így is kedvezményes, mert a fővárosi szabályok alapján akár 75–150 ezer forintot is kérhetnének. A változás valójában annyi, hogy az eddigi 100 százalékos önkormányzati támogatást 80-ra csökkentik az első autónál, és 50-re a másodiknál. Azzal számolnak, hogy mindettől a kerület nagyjából 300 millió forint pluszbevételhez juthat jövőre.

Az alpolgármester szerint egyébként a helyieket nem éri váratlanul az intézkedés, korábban lakossági fórumot is tartottak, a Tárki 2021-es felmérése pedig arra jutott, hogy 61 százalék támogatná a méltányos parkolási díj bevezetését. Ráadásul már 2020 végén is beszéltek a parkolási reformról a kerületben.

A fővárosi közgyűlés június végén döntött úgy, hogy drágul a parkolás Budapesten. A 27-féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezettek be szeptember elejétől, és Budapest belső részein késő estig, 22 óráig kitolták a fizetős időszak végét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!