Elismerték, hogy kiugróan megnőtt a lakók száma ott, ahova sok fidelitasos költözött be a választások előtt

2022. szeptember 16. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az I. Kerületi Helyi Választási Iroda (HVI) szerint kiugróan megnőtt az Ostrom utca 16. szám alatt lakó választópolgárok száma, mindez napokkal az időközi választások előtt történt, írja a 24.hu. Az újonnan beköltözött lakók között gyanúsan sok fidelitasos van.

A Momentum és a 24.hu információi alapján mi is beszámoltunk róla, hogy mintegy húsz, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető, fidelitasos személy költözött be egy Ostrom utcai magánklinika címére a budavári időközi választás előtt. Köztük volt például

  • Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke, aki a Fidesz listás országgyűlési képviselőjelöltje volt az április 3-ai választáson, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa;
  • Hurta Adrienn, aki korábban a Budavári Önkormányzat egyik bizottságának képviselő tagja volt, valamint kormányzati tanácsadóként dolgozott az Emmi megbízásából tavaly december és idén május között;
  • Orbán Gergely, aki korábban a Fidesz EP-képviselőjének, Deli Andornak volt a gyakornoka.
Ostrom utca 16. – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Ostrom utca 16. – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A Momentum képviselőjelöltje, Korsós Borbála Erzsébet 60 szavazattal maradt alul a Fidesz jelöltjével szemben, kifogást nyújtott be az eredmény ellen a helyi választási bizottságnál. Korsós szerint jogsértés történt.

A választási iroda csütörtöki határozatában úgy fogalmazott:

„a kifogásban megjelölt címen valóban a választópolgárok száma kiugróan magas növekedést mutatott, azonban a Helyi Választási Bizottságnak (HVB) nem joga és hatásköre a lakcímbejelentések – mint hatósági eljárások – jogszerűségének vizsgálata”.

Hozzátették azt is, hogy sem a HVI-nél, sem a HVB-nál nincs olyan hivatalosan ismert adat, amely a kifogásban foglalt jogszabálysértést „minden kétséget kizáróan bizonyította”.

Ahogy korábban is írtuk, az alapvetően konzervatívnak elkönyvelt kerületben 2019-ben az ellenzék szerezte meg a több helyet, ők adták a polgármestert, és több képviselőjük volt az önkormányzatban.

Időközben azonban két, a Jobbikból kivált képviselő elkezdett együtt szavazni a Fidesszel. Majd távozott a Momentum elnökének választott Gelencsér Ferenc is, akinek a megüresedett helyéért indult korábbi asszisztense, Korsós Borbála, illetve a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő munkatársa. Volt egy harmadik független jelölt is, Horváth Gergely, de a választás az ellenzéki és a fideszes jelölt között dőlt el. És ahogy láttuk, nem sok szavazat döntött köztük.

FRISSÍTÉS 17:57: Az ATV-nek közben sikerült elérnie az ingatlan tulajdonosát. Babai László azt mondta, „mindig vannak olyanok, akik oda vannak bejelentve”, de mindenki, aki hozzá van bejelentve, az ismerőse és a barátja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!