„A polgári engedetlenség nagy bátorság” – dicsérő levelet írtak a Kölcsey diákjai a tanáraiknak

2022. szeptember 13. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kölcsey Ferenc Gimnázium diákönkormányzata támogató levelet küldött az iskolájukban polgári engedetlenségben részt vevő összes pedagógusnak, válaszul arra, hogy múlt héten a tankerületek levélben kirúgással fenyegették a munkabeszüntetéssel tiltakozó tanárokat.

A támogató levél nagyon hasonlóan épült fel, mint a múlt hét pénteki fenyegető levél, csak éppen az üzenete volt teljesen más. Az elején ez is névre szóló megszólítással kezdődött, kiemelve a polgári engedetlenség napját. De például ahelyett, hogy „jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre”, az szerepelt: a diákok örömmel értesültek a polgári engedetlenségről, és ez nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot. Majd így folytatják:

„Az órák elmaradása segíti felhívni a figyelmet, hogy mennyire alulértékelt a tanárok munkája napjainkban Magyarországon. Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a munkafelvételt ilyen büszkeséggel megtagadja, azzal a bátorságát fejezi ki.”

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Levelük végén azt üzenik, hogy a munkabeszüntetést teljes beleéléssel támogatni fogják, és arra kérik tanáraikat, a jövőben is hasonló kitartással és lelkesedéssel álljanak a tanításhoz.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban eddig is aktívak voltak a tanárok és a diákok is, ha szolidaritásról volt szó. Az iskolában múlt héten hétfőn egész nap polgári engedetlenség volt, ezen a héten hétfőn a miskolci gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével vállaltak szolidaritást, és kedden nyolc tanár tagadta meg a munkát. A pedagógusok a munkabeszüntetéssel magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik.

A tankerületek szerint ugyanakkor a gyerekek tanulni járnak az iskolába, az órák elmaradása viszont korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levélben már korábban jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!