L. Simon László: Maga lenne a nemzeti tragédia, ha a Nemzeti Múzeumot be kellene zárni

2022. szeptember 9. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Múzeumok is bezárásra kényszerülhetnek-e az energiaválság miatt? – erről kérdezték L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját az ATV-n, az Egyenes beszédben péntek este. A korábban kulturális államtitkári posztot is betöltő L. Simon nem volt túl derűlátó:

Hosszú távon lesz energiaválság a háborúnak köszönhetően, és az elhibázott európai uniós politikának köszönhetően. Nem számíthatunk arra, hogy ha ezt az egy évet kibekkeljük, majd a következő évtől újra visszamegy az energiahordozóknak az ára. Nem fog visszamenni

– válaszolta egy kérdésre. Emiatt szerinte muszáj lesz például a Nemzeti Múzeumban is végrehajtani energetikai korszerűsítéseket, „a múzeum tetejére is elférne például a napelem”.

Úgy számol, hogy ha a mostani tendencia folytatódik, „a jövő évben ötszörösére-hatszorosára fog nőni a tavalyhoz képest a gáz és a villanyáram együttes beszerzési ára, ami nyilvánvalóan brutálisan megterheli a költségvetést”. De nem is az a nagy kérdés, hogy mennyi lesz a gáz vagy az áram, hanem hogy lesz-e, derül ki egy válaszából. Amit már több polgármester – például Székesfehérvár fideszes vezetője, Cser-Palkovics András is – elmondott korábban a közintézmények energiahordozó-beszerzési kísérletei kapcsán, arra panaszkodott L. Simon is:

„A gázzal van most különösen probléma, hiszen ott a szolgáltatók már nem is akarnak hosszú távú szerződéseket kötni az állami intézményekkel sem. Most fut egy újabb nagy központosított közbeszerzés, meglátjuk, hogy az eredményes lesz-e, én szkeptikus vagyok, szerintem nem lesz. És nem az állam miatt, hanem a szolgáltatók nem fognak rajta elindulni.” Ha szeptember 30-a után nem lesznek hosszú távú szerződéseik, akkor a napi áron kell vásárolniuk; hogy kitől és hogyan, arra azt mondta: „ne szaladjunk előre”.

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Gergely szerint a kormánynak van abban mozgástere, hogy az MVM-en keresztül bizonyos pályázatokon mégis legyen eredmény, azt mondta: „hát majd meglátjuk, hogy hogyan fog kinézni például az elektromosáram-beszerzésünk”. Már idén is drasztikusan emelkedtek az energiahordozók árai, és bár L. Simon szerint a kormány „a lehető leggyorsabban segített”, az a 161 millió forint pluszpénz, amit kaptak, „láthatólag már nem fedezi a nem várt többletkiadást”.

Azt ígérte, hogy a 25 százalékos gázhasználat-csökkentést meg fogják tudni oldani. A nemzeti múzeum főépületét nem lehet bezárni, „az maga lenne a nemzeti tragédia”, viszont „sok intézménynek a működését átmenetileg lehet korlátozni”, „a kevésbé látogatottakat átmenetileg be lehet zárni”. A nagy intézményeket, és közéjük sorolta saját múzeuma mellett a Szépművészeti Múzeumot, a Nemzeti Galériát és a Néprajzi Múzeumot, „nyilvánvalóan nem lehet bezárni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!