Felesküdtek az első határvadászok, Orbán szerint a migráció civilizációs fenyegetés

2022. szeptember 9. – 10:54

frissítve

Felesküdtek az első határvadászok, Orbán szerint a migráció civilizációs fenyegetés
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Civilizációs fenyegetésről és a brüsszeli szankcióktól „letérdelő” Európáról beszélt Orbán Budapesten, az első határvadászok eskütételén. A végül a fővárosban megtartott eseményen Orbán Viktor mellett többek közt részt vett Pintér Sándor belügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is.

Budapest X. kerületében, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központjában megtartott eseményen első körben a határvédelemben eddig részt vevőket tüntették ki. Ezután következett a nyaralásáról egy hete visszatért miniszterelnök, akinek hosszú idő után ez volt az első nyilvános beszéde. Orbán azt mondta, hogy „2015 óta nyílt migrációs válság van Európában”.

„Magyarországon a történelem során megtanultuk. hogy egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül”

– mondta.

Orbán a határokon eddig szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák munkáját méltatta. „A szomszédban dúló háború szükségessé tette, hogy honvédjeink máshol teljesítsenek.” Orbán szerint a határvadászok mögött ott van az egész ország, és rájuk hárul a feladat, hogy megvédjék a hazát.

A miniszterelnök beszélt az Európában tapasztalható kihívásokról, ezekért pedig az EU szankciós politikáját tette felelőssé: „A brüsszeli szankciók Európát lassan térdre kényszerítik.” Orbán azt mondta, hogy a kihívások ellenére Magyarország nem akar lemondani az ország biztonságáról és „korunk legnagyobb veszélye” elleni védekezésről, majd a migrációt „civilizációs fenyegetésnek” minősítette.

„Mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki”

– mondta beszéde végén.

Hétfő délután jelent meg a hír, hogy Orbán Viktor péntek reggel Szegedre látogat a határvadászok ünnepélyes eskütételére. A hírt a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan hírlapi kacsának minősítette, de utólag kiderült hogy a tervek szerint valóban a városba látogatott volna Orbán. Hosszas huzavona után a rendezvényt végül lemondták, szerdán pedig az MTI agendájából derült ki: a rendezvényt Szeged helyett Budapesten, péntek reggel helyett délelőtt tartják.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nyáron jelentették be, hogy a katonák és a rendőrök tehermentesítésére egy új határvédelmi szervezetet állít fel rohamtempóban a kormány. A miniszterelnök két hónapot adott Pintér Sándornak, hogy a korábbi határőrség mintájára egy új határvadász alakulatot állítson fel civilekből. Később kiderültek a részletek is: a határvadászokat igazából biztonsági őrnek képzik ki, mindezért az alapbér pedig bruttó 260 ezer forintot jelent. Orbán korábban arról beszélt, hogy 2-4 ezer határvadászra lenne szükség, a mostani eseményen azonban csak 500-an tettek esküt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!