„Mi vagyunk a Grund” – énekelte 360 diák szolidaritásképp az AKG előtt

2022. szeptember 9. – 10:09

frissítve

„Mi vagyunk a Grund” – énekelte 360 diák szolidaritásképp az AKG előtt
A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium előtt énekeltek a diákok pénteken – Fotó: Polgár Szofi

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken is folytatódott a tanárok tiltakozása, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium 45 tanára nem vette fel a munkát, a Szentistvántelepi Általános Iskolában egész héten tart a munkabeszüntetés. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) előtt körülbelül 360 diák énekléssel szolidarított a tanárokkal.

Ahogy azt a Tanítanék Mozgalom múlt hét pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium közleményében azt írja: folytatják az előző tanévben felfüggesztett tiltakozásukat. A 45 csatlakozót további 21 tanár aláírásával támogatja. Közleményükben felsorolják a közoktatás legnagyobb problémáit, amik miatt azonnali változásra van szükség, például

  • mert évek óta kevesebb új tanár jön, mint ahányan nyugdíjba mennek;
  • a tanárok többsége megélhetési gondokkal küzd;
  • nem jut elegendő idő a készségfejlesztésre a rengeteg tananyag miatt.

Hozzáteszik, hogy mindezek mellett a kormányzat vezetői lenézően és cinikusan kommunikálnak velük, és erkölcstelennek állítják be őket. Levelük végén a diákjaiknak üzennek:

minden akciónkkal szeretnénk őket arra is nevelni, hogy merjenek kiállni magukért akkor is, amikor ez nehéz.

Az AKG-ban a 12. évfolyam szervezett szolidaritási éneklést. Körülbelül 360 diák 7:50-kor az iskola épülete előtt elénekelte Demjén Ferenctől az Iskolatáska című dalt és A Pál utcai fiúkból a Mi vagyunk a Grundot. Az AKG alapítványi iskolaként speciális helyzetben van, így a közoktatás problémái nem ugyanúgy érintik őket, mint a legtöbb iskolát. A csatlakozó diákok akciójukkal nemcsak az AKG-s tanárokkal, hanem minden pedagógussal szolidarítottak.

A Szentistvántelepi Általános Iskolában egész héten tart a munkabeszüntetés, eddig mindennap öt pedagógus csatlakozott az engedetlenséghez, pénteken hatan nem vették fel a munkát.

Hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott még a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre. Voltak iskolák, ahol több napig tartott a munkabeszüntetés: a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára szerdán és csütörtökön polgári engedetlenkedett.

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!