Csütörtökön is folytatódott a polgári engedetlenség, van, ahol sztrájkolnak a tanárok

2022. szeptember 8. – 10:26

frissítve

Csütörtökön is folytatódott a polgári engedetlenség, van, ahol sztrájkolnak a tanárok
A Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 17-en sztrájkolnak csütörtökön – Fotó: Miklósi László Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is folytatódott a tanárok tiltakozása, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára második napja polgári engedetlenkedik, a Szentistvántelepi Általános Iskolában negyedik napja tart a munkabeszüntetés. Volt iskola ahol nem a polgári engedetlenséget, hanem a sztrájkot választották: a Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 17-en sztrájkolnak csütörtökön.

Ahogy azt a Tanítanék Mozgalom pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Somlyó Endre, a Kispesti Károlyi Mihály Gimnázium tanára a Telexnek azt mondta: az engedetlenkedők közül most kevesebben vannak bent az iskolában, mint tegnap, mert többen délután osztálykirándulásra mennek. Akik bent vannak, órákat nem tartanak, de fénymásolást és egyéb adminisztrációt végeznek.

Miklósi László, a Huzella Tivadar Általános Iskola pedagógusa éppen a könyvtárban ült kollégáival, mikor kerestük, azt mondta: a sztrájk folytatásának részletein gondolkodnak. Mert az biztos, hogy lesz folytatás, csak azt kell kitalálni, mikor és hogyan. Mikor arról kérdeztük, miért a sztrájkot választották a polgári engedetlenség helyett azt mondta:

Itt ebben az iskolában ezt láttuk jónak, meg szeretnénk mutatni, hogy még az ilyen korlátozott lehetőségek között is lehet sztrájkolni.

A tanárok tiltakozása egész héten zajlott. Hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott még a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre.

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!