Az ukrán külügy követeli, hogy javítsák az Ukrajnáról szóló hamis információkat a nyolcadikos földrajztankönyvben

2022. szeptember 7. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását” – mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak, írja a Hvg.hu.

Nikolenko hozzátette: kedden a földrajztankönyv miatt a Magyarországon tartózkodó ukrán diplomaták bementek a magyar külügyminisztériumba tárgyalni, a tárgyalás során pedig megállapították, hogy elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész a tankönyvben, mivel az torzított tényeket közöl az országról. Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő hamis információkat.

Korábban a Telexen is beszámoltunk róla, hogy a nyolcadikosok földrajztankönyve a 2014-ben az orosz haderő által megszállt, majd egy, a nemzetközi közösségi által el nem ismert népszavazással Oroszországhoz csatolt Krímről több mint megengedően, mondhatni, oroszbarát szempontból ír:

„A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.”

A fenti szöveg melletti ábra ráadásul úgy ábrázolja Ukrajnát, mint amin három nagyhatalom marakodik: Amerika, az Európai Unió és Oroszország.

Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál, 8. osztályos földrajztankönyv
Forrás: Nemzeti Köznevelési Portál, 8. osztályos földrajztankönyv

Mint kiderült, 2018 előtt még egy teljesen másik szöveg szerepelt a tankönyv vonatkozó fejezetében, ami még arról ír, „Oroszország bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet”. Vagyis 2018 előtt Oroszország még „bekebelezte” a Krím félszigetet, és 2018 előtt még téma volt Donyeck és Luhanszk körzete is (amiről az új tankönyv említést sem tesz), a népszavazás és „sok áldozatot követelő harcok”, valamint az, hogy ezt az „Új Oroszországot” sem az ENSZ, sem az Európai Unió nem ismeri el.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!