Szigorodó parkolás a fővárosban: több bírság, hálás helyiek az első napon

2022. szeptember 7. – 07:00

Szigorodó parkolás a fővárosban: több bírság, hálás helyiek az első napon
Fizetős zónában parkoló autók a XIII. kerületben – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn életbe lépett az új parkolási rendszer Budapesten: hosszabb a fizetős időszak, még több helyen maximálták 3 órában a parkolás hosszát, és új fizetős területek is vannak. Ezt nem mindegyik autós tudta egyből követni, ezért első nap megnövekedett a bírságok száma is.

.Bár az első napból még nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, a megkérdezett kerületi önkormányzatok arról számoltak be lapunknak, hogy a megváltozott parkolási szabályok miatt akár 20 százalékkal is megnőtt a bírságolási arány a fizetős parkolókban. A helyi lakosok ugyanakkor hálásak, mert a munkából hazatérve könnyebben találtak parkolóhelyet.

Terézvárosban a megváltozott parkolási szabályok elsősorban a nem kerületi autósokat érintik, az ott lakóknak ugyanis van éves várakozási engedélyük, válaszolta lapunknak a kerületi önkormányzat. Nemtetszésüket elsősorban azok az autósok fejezték ki a megnövelt üzemidő és magasabb tarifa miatt, akik nem a kerületben élnek, és parkolási díjat fizetnek. A lakóktól egyelőre szubjektív, de kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak – elsősorban arról, hogy a korábban telített területeken a munkából hazatérve könnyebben találtak parkolóhelyet.

Terézvárosban nem lett új fizetős terület, de a kerületi parkolási zónák területe és üzemideje is változott. Egy átlagos hétköznaphoz képest némileg több volt a pótdíjazás, ezt magyarázhatja az üzemidő kitolódása. Korábban ugyanis reggel 8.30-tól 18, illetve 20 óráig terjedt a díjköteles időszak. Szeptember 5-től Terézvárosra két zóna vonatkozik, az Izabella utcáig tartó belső zónában reggel 8-tól 22 óráig, míg a Hősök teréig tartó külső zónában 20 óráig kell fizetni a parkolásért.

Belső-Terézvárosban korábban is volt maximált 3 órás várakozási idő. Arról nincs információ, hogy volt-e számottevő mértékű kicsúszás ebből a korlátból. A szabály szerint az övezetre meghatározott időtartam lejárta után a gépjárművel a várakozóhelyet el kell hagyni, a várakozási időtartam ismételt díjfizetéssel nem hosszabbítható meg. Ennek betartása azonban nehezen ellenőrizhető, tették hozzá.

Az elmúlt hetekben offline és online is tájékoztatták a változásokról az autósokat, emellett a különböző parkolást segítő applikációkban, illetve a hétvége folyamán a parkolóórákon is frissültek a tudnivalók.

A fővárosban először a Belső-Terézvárosban megvalósult és bevált kizárólagos parkolóhelyek hamarosan Külső-Terézvárosban is megjelennek, tájékoztatott az önkormányzat. Ezeket a helyeket a terézvárosi önkormányzat rendészete fokozottan ellenőrzi, a szabálytalanul itt parkolókat kerékbilincseli. Az egyéves tapasztalatok azt mutatják, a nem terézvárosi autósok egyre inkább figyelnek ezekre a táblákra, betartják a vonatkozó szabályokat, köszönhetően annak, hogy a módszer egyre elterjedtebb (már a VII. és XIII. kerületben is vannak ilyen parkolóhelyek).

Húsz százalékkal több bírság hétfőn a XI. kerületben

A XI. kerületben az új zónákkal a díjfizető övezetek területe kb. a másfélszeresére nőtt az elmúlt két hónapban. A díjfizető övezet része lett az Infopark, Szentimreváros és a Gellérthegy déli része. Korábban egységesen 18 óráig tartott az üzemidő. Ez most változott, a B zónába tartozó területeken (Lágymányos és Gellérthegy bizonyos részei) 20 óráig kell fizetni. Korábban 4 órás maximális várakozási idő volt a kerületben, ez most 3 órára változott.

Mint írták, egy nap alapján talán túlzás lenne következtetéseket levonni, de hétfőn az átlagoshoz képest mintegy 20 százalékkal több volt a bírságolás, ami szerintük a változások mértékét tekintve nem kiugró.

Idén év végén Őrmező és Kelenföld középső részét (az Etele utat és környékét), 2023 elején a Gellérthegy további részeit, valamint Kelenföld teljes bevonását tervezik a fizetős zónákba.

Nőtt az üzemidő, így növekedett a bírságok száma is a Ferencvárosban

Belső-Ferencvárosban nem lett új parkolási zóna, csak azok határai változtak meg, az A várakozási övezetben pedig 20 óráról 22 órára nőtt a díjfizetés üzemideje. Nem lehet még pontosan megmondani, hogy mennyivel nőtt a bírságok száma, de természetesen emelkedett, hiszen hosszabb az üzemidő, tudtuk meg a Ferencvárosi Önkormányzattól. Szórólapokkal és digitális tartalmakkal figyelmeztették az autósokat, a tapasztalat szerint többségük felkészült volt, tudott a változásokról.

A kerületben korábban is volt maximált 3 órás várakozási idő. Ezt a szabályok szerint nem lehet ugyan meghosszabbítani, hanem a lejárta után el kell állni az autóval, de ha valaki a lejárat pillanatában új parkolást indít, azt a parkolóőrök nem érzékelik, mert csak az tudják vizsgálni, hogy egy adott pillanatban a várakozás jogszerű-e.

A II. kerületben még csak figyelmeztettek

A II. kerületben hétfőn még nem bírságoltak. Mint Őrsi Gergely polgármester elmondta, az első napokban inkább a megelőzésre koncentrálnak. Azaz, a parkolóőrök mindössze figyelmeztettek azokban az esetekben, amikor látszott, hogy az autós elindította a parkolást, csak belecsúszott a meghosszabbított üzemidőbe. Összesen 60 ilyen figyelmeztetést adtak ki hétfőn.

A polgármester közölte, hogy egyedül a II. és a XIII. kerületben sikerült elérni, hogy a fizetős parkolás ne 8 órakor, hanem 8.30-kor kezdődjön reggel. Növelik a bankkártyás fizetési lehetőséget a kerületi parkolási zónákban, valamint az új parkolási övezetekben (novembertől például a Törökvész út környékén) olyan automatákat szerelnek fel, amelyek más helyen a mobilfizetés terjedésével már feleslegessé váltak. Megemlítette még, hogy azok a kerületi lakosok, akik fizetős zónában fekvő óvodához, bölcsődéhez viszik gyerekeiket, félórás ingyenparkolásra jogosító „macikártyát” igényelhetnek.

Hétfőtől drágábban parkolunk

Mint írtuk, hétfőtől többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül egy óra, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.

A Fővárosi Közgyűlés június 29-i ülésén döntött arról, hogy a 27-féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat. A képen jelölt zónákat hétfőtől, azaz szeptember 5-től vezették be, azonban ez még nem a végleges verzió, a XI. kerületben például decembertől tovább bővül a fizetős zóna.

Az A zónában 600 forintba kerül óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-ben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C zónában 300 forint, 8 és 18 óra között, a D zónában pedig 200 forint, 8 és 18 óra között.

Az A, B, C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D zónában ez nincs korlátozva. További részleteket a BKK oldalán található részletes tájékoztatóban olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!