34 millió forint prémiumot osztott szét 2021-ben 15 vezetője között a Klebelsberg Központ

2022. szeptember 5. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól egészen néhány héttel ezelőttig tartott a momentumos Tóth Endrének és kollégáinak megtudni azt, hogy mekkora jutalmat (vagy motivációs elismerést) vettek fel a Klebelsberg Központ vezetői és munkatársai 2021 végén, írja Tóth abban a Facebook-posztban, amiben a megszerzett adatokról számol be.

Eszerint a Klebelsberg Központ 15 vezetője összesen 34 millió forintot kapott 2021 novemberben (ez fejenként közel bruttó 2,3 millió forintos elismerés), mellettük pedig 77 további dolgozó kapott motivációs elismerést 2021 végén. Összesen tehát 92 főt jutalmaztak meg, összesen bruttó 96 894 500 forint értékben novemberben. Az adatokat egyébként csak hosszas huzavona után kapták meg, miután jogászokkal konzultálva július elején eljárást indítottak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az adatok kiadását kérve.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédet mond Szigetszentmiklóson, 2021. június 23-án – Fotó: Mónus Márton / MTI
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédet mond Szigetszentmiklóson, 2021. június 23-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Külön a tankerületektől is kértek választ, amiről Tóth azt írja, hogy egyedül a Dél-budai Tankerület küldött érdemi választ. „Az ő esetükben is tekintélyes összegek kerültek kiosztásra, noha a központtal összevetve nem rúghattak labdába. 41 fő kapott motivációs elismerést, összesen közel 20 millió forintos értékben. A 9 vezető átlagosan 727 ezer forintot vihetett haza” – írja.

A Magyar Narancs a Gyulai Tankerülettől próbált közérdekű adatigényléssel információkat szerezni a jutalmakról azért, több gyulai és Békés megyei tanár kereste meg őket az elmúlt év végén és az idei év elején azzal, hogy az utóbbi egy-másfél évben jelentős jutalmazások történhettek a tankerületnél, miközben a pedagógusok alig kapnak bármiféle jutalmat. Azt írják, még a Momentum előtt ők is a NAIH-ig jutottak, utánuk fordult a hivatalhoz Tóth Endre is.

A lap szerzője végül arra jutott, hogy a Gyulai Tankerület 2020-as költségvetésében 22,6, 2021-es költségvetésében pedig 32,65 millió forintot fordított normatív jutalom, céljuttatás és projektprémium címén az ott dolgozó vezetők és az intézményeket irányítók részére, összesen 35 fő számára.

A pedagógusok bére égető kérdéssé vált az utóbbi hónapokban, múlt pénteken sok ezren tüntettek ezért Budapesten, vasárnap este és hétfő reggel kilenc óra között pedig négy budapesti gimnázium előtt tartottak virrasztást a magyar oktatásért. Vasárnap este nemcsak a részt vevő gimnáziumok tanulói voltak az iskolák épületei előtt, máshonnan is csatlakoztak diákok, de voltak kint tanárok és a velük szolidaritást vállaló demonstrálók is, hétfőre pedig a Nyugati pályaudvar elé szerveztek flashmobot tanárok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!