Hatalmas kockás zászlót lógattak le a Szabadság hídról – sok ezren tüntettek az oktatásért Budapesten

2022. szeptember 2. – 16:19

frissítve

Hatalmas kockás zászlót lógattak le a Szabadság hídról – sok ezren tüntettek az oktatásért Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több ezres tömeg tüntetett pénteken délután a Belügyminisztérium előtt, majd Budapest belvárosában és a Szabadság híd pesti hídfőjénél a tanárokért és a jobb oktatásért.
  • A demonstrációt a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, de a menetben ott voltak szülők, tanárok és a pedagógus-szakszervezetek is.
  • Megjelent Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje is.
  • A tüntetők magasabb tanári fizetéseket, a tanárhiány csökkentését, megfelelő mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb iskolai körülményeket és több kormányzati figyelmet követeltek az oktatásnak.
  • Vasárnap este négy budapesti gimnáziumnál tartanak virrasztást.

A tavaszi tüntetéseken megszokhattuk, hogy a hivatalosan bejelentett demonstrációk után még kisebb-nagyobb csoportok folytatták a tiltakozást, hidakat zártak le. Most a tüntetés hivatalos vége után nem hangzott el a tömegben felszólítás, hogy hova menjenek tovább a demonstrálók. A Szabadság híd pesti hídfőjénél álló színpad mögött egy 20-30 fős csoport áll, köztük több szervező is. A híd még le van zárva, az emberek békésen sétálgatnak a járdán és az úttesten. Egyelőre nem jár a villamos sem, a kis méretű, utánfutón lévő mobil színpad még a villamossíneken áll, de már bontják. A tömeg nagy része elvonult, szinte teljesen kiürült a Fővám tér. A színpad előtt kb. tíz rendőr áll, a közelben egy rendőrautó várakozik. Az egyik szervező a Telexnek azt mondta:

„Mi rendes diákok vagyunk, nem foglalunk hidat.”

A tüntetés véget ért, de a küzdelem az oktatásért nem – jelentette be a színpadról az egyik szervező. Arra kérte a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a Diákok a Tanárokért mozgalomhoz.

„Egyet biztosra mondunk: folytatjuk!”

A tömeg ezt nagy ovációval fogadta. Bemondták még, hogy céljaikat és a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmát lehet segíteni az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány támogatásával. Korábban azt is bejelentették, hogy vasárnap este négy budapesti gimnázium előtt virrasztást tartanak.

A tüntetés hivatalos része egy performansszal zárul, amelyen felvonultak „a magyar oktatás rabjai”. A diákok rabláncban, fehér maszkban vonultak fel a színpadra, rajtuk egy-egy felirattal. Mik láncolják le a magyar oktatás résztvevőit? – tette fel a kérdést az egyik diák a színpadról.

  • A bér, ami nagyon kevés.
  • A tananyag, ami elavult.
  • Az autonómia hiánya.
  • Az elhanyagolt épületek, a leszakadó plafonok.

A végén feltették a kérdés a tömegnek: rabok legyünk vagy szabadok? – Szabadok! – zúgta a tömeg, és a diákok ledobták magukról a rabláncot. Ezután megszólalt Oláh Ibolya Magyarország című száma.

Strbka Anna, az utolsó felszólaló, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja megköszönte mindenkinek a részvételt. Szerinte az erő a tömegben van, ők csak reprezentálják a közös mondanivalót: az oktatás mindenki problémája, mindenkinek megvan a saját történte. Négy pontban sorolta fel követeléseit: megoldást a tanárhiányra, tanítható mennyiségű és minőségű tananyagot, élhetőbb körülményeket, figyelmet az oktatásra. Szerinte a tét maga a jövő, a gyerekeik jövője is. Tanárainak azt üzente: mögöttük állnak. Beszéde végén azt kérte mindenkitől, ünnepeljük együtt, hogy ennyi embernek szívügye az oktatás.

„Évek óta próbálok leérettségizni, de a kormány nem támogat engem mint hátrányos helyzetű fiatalt” – mondta Tóth András roma származású diák rövid beszédében.

Franta Ákos diák saját bőrén tapasztalta meg az oktatás negatív következményeit. Ezek közül kiemelte, hogy a menza nagyon drága és nem finom, omladozik az iskolában a fal, és a tantermek ugyanúgy néznek ki, mint a szülei korában. Azt mondta, azt kéne elérni, hogy az élhetőbb körülményeket ne a szülőknek kelljen finanszírozni. A végén még egy stílustanácsot is adott: „A kockás az új szexi.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az oktatásért tüntetők egy nagy méretű kockás zászlót tűztek ki a Szabadság hídra. A kockás ing és a kockás zászló 2016 óta a tanártüntetések szimbóluma. Ebben a korábbi posztban írtuk le, hogy miért.

„Éhen akarsz halni?” – kérdezte az apja a pályaválasztás idején attól a fiatal magyar–latin szakos tanárnőtől, aki most beszél a színpadon. Később is sokan kérdezték ezt Havas-Kovács Dominikától, de a válasza akkor is, és most is ugyanaz volt: igen, tanítani szeretnék. Szerinte a pedagógusokat nem a hosszú nyári szünet motiválja, nemcsak egy szakmát választanak, hanem egy hivatást, de hivatástudatból nem lehet gázszámlát fizetni. A barátnője is pedagógus, ő esténként egy gyorsétteremben dolgozik, hétvégente egy szórakozóhelyen, és azt reméli, egyszer nem a saját diákja fog előtte állni. Szerinte három sürgős változás szükséges az oktatásban: pénz a közoktatásban dolgozóknak, csökkentsék a munkaterheket, és álljanak ki magukért a pedagógusok.

A kockás ing 2016-ban vált a tanári tüntetések szimbólumává. Klinghammer István, korábbi felsőoktatási államtitkár ugyanis egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.” Ezután kezdtek a tanárok maguk és a tanárok melletti tüntetések résztvevői is kockás inget hordani.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A második felszólaló Nagy Zsolt, színész volt, aki a beszéde elején szemléltette, mi lenne velünk oktatás nélkül: artikulálatlanul hangokat adott ki, de nem formált szavakat. Szerinte még a miniszterelnök is így beszélne, ha nem tanították volna. Beszédében mindenkinek köszönetet mondott az anyukájától kezdve az oktatóinak és erre bíztatta a tüntetőket is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója volt az első felszólaló, azt mondta: úgy tudja, több iskola igazgatója megtiltotta, hogy kockás ingben menjenek be a tanárok az intézménybe. Beszéde végén elénekelte a „Tanítani akarunk” című számát, a tömeg együtt skandálta a refrént. Az előadás feldobta a tüntetők hangulatát.

A Fővám téri színpadon Molnár Áron noÁr arra biztatta a résztvevőket, hogy szerveződjenek, védjék az érdekeiket. A tüntetőknek könyvet is ajánlott, Gene Sharp Diktatúrából demokráciába című művét, amiből két példányt be is dobott a tömegbe. Azt mondta, ezek legyenek vándorkönyvek, olvassák el és adják tovább másoknak.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Négy budapesti gimnázium előtt tartanak virrasztást szeptember 4-én egészen szeptember 5. reggeléig – jelentették be a tüntetés szervezői a Fővám téren. A virrasztást a Szent István-, az Óbudai-, a Vörösmarty- és a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium előtt tartják.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A kormány oldja meg a tanárhiányt, legyen a tananyag mennyisége tanítható és végre tanulható is, mondja az egyik diák a színpadról. A mellette álló lány arról beszél, hogy több figyelmet akarnak a kormány részéről, mert az oktatás nemzeti ügy.

A nemzet jövője múlik az oktatásunkon!

Ezekkel a rigmusokkal hangolják a tömeget a színpadról a Fővám téren. Aztán jön a másik szlogen, a „szabad ország, szabad oktatás!” és újra a Kossuth-nóta. A színpadon diákok vannak, a felnőttek itt most nem kaptak szerepet.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje és családja is itt van, a diákok sorba fotózkodnak velük.

Fotó: Halász Nikolett / Telex
Fotó: Halász Nikolett / Telex

A menet elején, a Szabadság híd pesti hídfőjénél lévő Fővám téren egészen szürreális dolog fogadja az embereket: egy férfi toast kenyeret osztogat nekik. Mindössze három darab van nála. Egy nő azt mondta: ha nem lennék gluténérzékeny, eskü, kérnék. Megszólalt Oláh Ibolyától a Magyarország című dal is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tömeg eleje már megérkezett a Fővám térre, közben a PDSZ közvetítésén az látszott, hogy a Ferenciek terénél még mindig tömött sorokban jönnek a tüntetők.

Közvetítésünk elején már megírtuk, de nem árt az ismétlés. Az Évnyitó – Az oktatás nemzeti ügy címmel meghirdetett demonstrációt a középiskolások által alapított Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg. Követeléseik a következők:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az egyik rendező, egy diák készségesen magyarázza a turistáknak, hogy mi is a gond a magyar oktatással, és miért vonulnak most itt. „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálja közben a tömeg.

A rendőrök megállították a tömeg egy részét az Erzsébet híd közelében, a Szabad sajtó útján, mert egy buszt átengedtek, miközben elvileg rég le van zárva az út. De úgy tűnik, a buszok járhatnak.

Vannak olyan fekete lyukak a városban, amelyek kisebb-nagyobb csoportokat elnyelnek a tüntetők közül. Úgy tűnik, az egyik ilyen a Váci utcai Flying Tiger. Két kisebb csapat is kivált a kiabáló menetből, és ha már erre jártak, hát bementek az üzletbe.

A Váci utcán vonulva bár hivogatóak a kávézók, üzletek, eddig csak pár fiatal választotta a mekis sajtburgert a tüntetés helyett. Ők azt mondták, még lehet, visszacsatlakoznak. Több külföldi éppen a vacsoráját fogyasztaná el nyugodtan egy előkelő helyen. Ők teljesen értetlenül nézik a vonulókat, és láthatóan nem tetszik nekik a hangos tüntetés. Egy turista nő azért tapssal támogatja őket.

Kollégánk küldte ezt a képet.

Fotó: Telex
Fotó: Telex

A PDSZ élő közvetítésén hallható volt, hogy a tüntetés közben valaki azt mondja:

„Nem fizessétek KI, hanem fizessétek MEG a tanárainkat!”

Lehet valami igaza, mert bizony a kifizetés akár azt is jelentheti, hogy mielőtt valakit elbocsátanak, még odaadják neki az utolsó bérét, a megfizetni szót pedig inkább kifejezi azt, hogy több pénzt kellene adni a tanárok munkájáért. Lehet persze nyelvészkedni, már tavasszal is ezt a szlogent kiabálták a tüntetéseken és ez most is így van. De tessék, láss csodát, a tömeg most épp azt skandálja, hogy

Becsüljétek meg a tanárainkat!

A tömeg eleje elhaladt a Belügyminisztérium épülete előtt, most éri el a József Attila utcát. A haladás lassú, mert folyton megállítják őket. A meghirdetett program szerint a tüntetők a Fővám térre mennek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Ezt skandálja a tömeg a Belügyminisztériumnál, amíg bevárják a menet hátralévő részét, amely még mindig a közeli utcában vonul.

A Mérleg utcában, a Belügyminisztérium épületének oldalánál sok rendőrautó áll, az épület főbejáratánál is vannak. A vonulás megállt nem sokkal a Belügyminisztérium előtt, az embereket a füves részre terelik, hogy jobban elférjenek. Több ezren vannak.

A tömeg vége még a Bazilika előtt van, az eleje ráfordult a Széchenyi István térre, ahol a Belügyminisztérium épülete áll. A tömeg a Kossuth-nótát énekli, és közben azt kiabálják, hogy "Szabad ország, szabad oktatás!, és “A sztrájk alapjog!”.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A demonstrációt a középiskolások által létrehozott Diákok a Tanárokért nevű szervezet hirdette meg, a sárga mellényes szervezők is diákok, de sok a felnőtt tüntető is. A menetben vonulnak a Tanítanék Mozgalom, a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjai is, ők a Facebook-oldalukon élő közvetítést is indítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!