Novák Katalin megint Romániába megy

2022. szeptember 3. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin szerdán Bukarestbe utazik Klaus Iohannis román államfő meghívására, írja a Magyar Nemzet.

A kormánypárti lap szerint az államfő az elnökön kívül találkozik Nicolae-Ionel Ciuca miniszterelnökkel, Alina-Stefania Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével, Ion-Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Novák már májusban magánlátogatásán járt Romániában, ahol Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is egyeztetett, majd egy, a teljes magyarság képviseletéről szóló Facebook-poszt miatt kisebb összetűzésbe is keveredett a román külüggyel. Novák azt írta, képviselet tekintetében számára nincs különbség a határon innen és azon túl élő magyarok között, erre a román külügy azzal reagált, hogy Novák nyilatkozata nem felel meg a nemzetközi jognak, hiszen egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

Erdélyi magánútja során Novák az akkor épp magyar nemzeti színekre festett csúcsjelzőt is meglátogatta a Székelykőn, ezt nem sokkal később román szélsőjobboldaiak – folytatva a hegycsúcson rég dúló festékháborút – román színekre festették át. Gyulafehérváron pedig román trikolóros kokárdát és csokrot nyomtak Novák kezébe.

Júniusban aztán Bukarestbe is ellátogatott, ahol találkozott Klaus Iohannis román államfővel. A tárgyalásukról Novák akkor azt írta: „modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!