Román színekre festették át a kőoszlopot, aminél néhány napja még Novák Katalin fotózkodott

2022. május 30. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Piros-fehér-zöldről piros-sárga-kékre festették át román hazafiak azt a jelzőkövet, aminél néhány nappal ezelőtt még Novák Katalin köztársasági elnök fotózkodott – írja a Transtelex. A Székelykő csúcsán lévő jelzőkövet évek óta felváltva festik a saját nemzetük színeire román és magyar aktivisták.

A Romániában található, de magyar többségű Torockó mellett áll a Székelykő nevű hegy, ami fontos kirándulópont az erdélyi és az Erdélybe látogató magyaroknak. Az 1129 méter magas hegy tetején két magasságjelző kőoszlop áll, amelyek évek óta egy szimbolikus román–magyar versengés ürügyét képezik.

Május 21-én Novák Katalin is ellátogatott a helyszínre, és fotózkodott is az akkor éppen piros-fehér-zöld oszloppal. Nem is kellett több George Simionnak, a magyarellenes uszításáról híres román politikusnak, egy héten belül intézkedett az ügyben.

Május 29-én vasárnap posztolt ki a Facebookra egy képet, amin az ominózus oszlop ismét a román nemzeti trikolór színeiben tündököl, sőt, még egy zászlót is hozzárögzítettek gyorskötözővel. Az aktivisták viszont valószínűleg festék- vagy motivációhiánnyal küzdhettek, mert a hegyen lévő két oszlop közül csak az egyiket festették át.

Ahogy a Főtér is kiemeli, az oszlopháború már hosszú évek, ha nem évtizedek óta tart. 2014-ben például a hatvannégy vármegyések festették magyarra a jelzőköveket, hogy aztán néhány nappal később ismét piros-sárga-kékre színezze őket két aranyosgyéresi román fiatal.

George Simion pártja, a szélsőjobboldali AUR tavaly 9 százalékkal jutott be a román parlamentbe. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Simion akkor egy interjúban nemcsak példaértékűnek értékelte a Fidesz politikáját, de egyenesen a román Orbán Viktornak nevezte magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!