A román Orbán Viktornak tartja magát a szélsőjobb AUR párt elnöke

2021. július 13. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szinte a semmiből ért el egy viszonylag erős, 9 százalékos eredményt pártjával, a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) George Simion, vele készített most interjút az Azonnali. Ebből kiderült, hogy:

  • Szerinte ahhoz, hogy Európának „ezen a részén szuverén országként szabadok és függetlenek legyünk (…)” az kell, hogy együttműködjenek a környező országok.
  • Fontosnak tartja, hogy küzdjenek a Romániában élő etnikai csoportok számára a rossz rendszer ellen, de nem ért egyet a területi autonómiával. „(…) a Romániában élő magyaroknak kell legyenek saját templomaik, joguk a nyelvükhöz és iskoláikhoz, de az autonómia egy olyan ügy, amiről nem nyitunk tárgyalást” – mondta.
  • A Fideszt modellértékűnek tartja, mert kiáll Európa keresztény gyökereinek megőrzése mellett.
  • Az interjú elején még azt mondja, Orbán Viktor modellértékű számára, később meg azt, hogy tulajdonképpen ő maga a román Orbán Viktor. Mindenesetre azért tartja példaértékűnek Orbánt, mert „a népéért harcol. Addig, amíg nem akarják megváltoztatni a határokat Európában, együtt kell működnünk. Nekünk nem a magyarokkal, hanem a román rendszer régi pártjaival vannak problémáink.” Simion egyébként egyedüli román pártelnökként kiállt a melegellenes törvény mellett is.
  • Simion szerint az elmúlt harminc év román vezetőire, politikusaira nem lehet büszke a nép. „Bárki a múltból jobb, mint az elmúlt harminc év politikusai. Én leginkább a két világháború közötti időszak Nemzeti Parasztpártjának politikusait mondanám. De hadd mondjam el: a kommentek alapján Orbán Viktor is nagy tiszteletnek örvend Romániában” – fogalmazott.
  • Az AUR szívesen csatlakozna a Meloni-féle ECR-pártcsaládhoz, ahol a lengyel PiS is van. Reméli, hogy a Fidesz is idetartozik majd. Arra, hogy csatlakoznának-e az Orbán–Salvini–Morawiecki-mozgalomhoz, nem adott egyértelmű választ, azt mondta. „ha sokan összeállunk ezen közös értékek mentén, erős frakciónk lehet. Ha három részre szakadunk, az nem lenne jó.”
  • Szerinte az AUR ideológiája a keresztény hitre, a családra, a nemzeti értékekre és a szabadságra épül. „Felszólalunk a baloldal kettős mércéjével szemben: míg az abortusz esetében az egyéni döntés fontosságát hangsúlyozzák – és ebben egyet is értünk velük –, a Covid elleni oltásnál már nem teszik ezt.”
  • Pártját szabadságharcosnak tekinti, és a magyar, lengyel, szlovén kormány által fémjelzett politikát tartják megfelelő irányvonalnak. Az oroszokat nem igazán szeretik, „mert rengeteg rosszat követtek el a románokkal szemben a történelemben, természetesen a NATO és az EU tagjai kívánunk maradni – egy olyan egyesült Európáé, amelyben mi is nyíltan elmondhatjuk a víziónkat. Mert úgy hallom, komoly gondok vannak a szólásszabadsággal az utóbbi időkben.”

Arra a kérdésre pedig, hogy ő-e a román politika wannabe Orbán Viktora, azt mondta:

„Igen. A wannabe jelzőt nem szükséges hozzátenni. Ugyanazt az ideológiát valljuk. És ez az ideológia semmiféle együttműködést nem zár ki.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!