Kicsi az esélye, hogy elmossa az eső az egy héttel eltolt tűzijátékot

2022. augusztus 27. – 12:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzésében zivatarokat jósolt szombatra, a jelek szerint azonban nem kell attól tartani, hogy ezek elmosnák az egy héttel eltolt tűzijátékot. A szervezet friss előrejelzésében azt írta, a késő délutáni, esti órákban kis valószínűséggel lehet csapadék Budapest térségében, de nagyobb eséllyel a hajnali, reggeli órákban, illetve vasárnap délután fordulhat elő zápor, zivatar a főváros egyes részein.

Az OMSZ 11 óra után pár perccel közzétett, Budapest térségére vonatkozó előrejelzéséből az is kiderült, hogy szombaton kevesebb, vasárnap már valamivel több fátyol-, illetve gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csak zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos a szél. Késő estére 25 fok köré hűl le a levegő, ami még mindig kellemes tűzijátéknézős időt jelent. Vasárnap hajnalban jobbára 18, 19 fokot mérhetünk az előrejelzés szerint, délutánra pedig 29 fok köré melegszik fel a levegő.

A szervezet országos figyelmeztető előrejelzésében is szó van zivatarokról, de ebből is azt lehet kiolvasni, hogy nem sok esély van arra, hogy a tűzijátékra ezek hatással legyenek. Mint írják, késő délutántól nyugat felől növekedni kezd a zivatarok kialakulási valószínűsége – este, éjszaka nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén, jóval kisebb valószínűséggel a Duna vonalának környezetében fordulhatnak elő, vasárnap napközben pedig már a Dunától keletre is. Ezen túl viszont az OMSZ szerint szombaton és vasárnap is sok napsütésben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 34 fok között valószínű, kelet felé számíthatunk a magasabb értékekre.

Ahogy pénteken is írtuk, időjárás-előrejelzést régen kísértek ekkora figyelemmel az országban, ám ennek meg is van az oka. A Technológiai és Ipari Minisztériumot vezető Palkovics László hétfőn, az augusztus 20-i hétvége után menesztette az OMSZ elnökét és elnökhelyettesét. A közvélemény jelentős része szerint ez amiatt történt, hogy az állami ünnepségre az OMSZ 75-80 százalékos valószínűséggel esőt, vihart jelzett előre Budapestre, ezért lefújták az esti tűzijátékot.

A 20-25 százalékos valószínűség jött be: a vihar elmaradt a főváros környékén. Kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az augusztus 20-i előrejelzés csak az utolsó csepp volt a pohárban, az OMSZ vezetőit korábbi hibák és „kompetenciahiány” miatt menesztette az ipari miniszter. Talán magától értetődőnek tűnik, de történtek fényében egyébként mindenképpen érdemes kiemelni, hogy bár most kicsi a valószínűsége a csapadéknak, könnyen lehet, hogy ma este is borul a papírforma, és ezúttal meg esni fog az eső.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!