A tudományos dolgozók szakszervezete is elítéli az OMSZ-vezetők felmentését

2022. augusztus 26. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) elítéli az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjének politikai okokból történő felmentését, és szolidaritást vállalnak az OMSZ valamennyi munkatársával – írja a szakszervezet pénteki közleménye.

Mint írják, elítélik a szakmai szempontokat a politikaiak mögé helyező cselekedeteket, és elutasítják a tudományos szervezetekre nehezedő politikai nyomásgyakorlást is.

Kiemelik, hogy az OMSZ vezetőit a Magyar Tudományos Akadémia egyik rendes tagja bocsátotta el, ezért a TDDSZ reméli, hogy az MTA elnökének kérésére nemcsak az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága, hanem az MTA Tudományetikai Bizottsága is állást foglal az augusztus 20-i előrejelzés és az OMSZ két vezetőjének menesztése kapcsán.

A Technológiai és Ipari Minisztériumot vezető Palkovics László hétfőn menesztette az OMSZ elnökét és elnökhelyettesét. A közvélemény jelentős része szerint ez amiatt történt, hogy augusztus 20-án az OMSZ 75-80 százalékos valószínűséggel esőt, vihart jelzett előre Budapestre, ezért lefújták az esti tűzijátékot.

Ugyanakkor ezúttal a 20-25 százalékos valószínűség jött be: nem volt vihar a főváros környékén. Kedden Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az augusztus 20-i előrejelzés csak az utolsó csepp volt a pohárban, az OMSZ vezetőit korábbi hibák és „kompetenciahiány” miatt menesztette az ipari miniszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!