Belső vizsgálatot vár Orbántól az OMSZ-kirúgások miatt a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete

2022. augusztus 26. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2006. augusztus 20-i tragikus ünnepi tűzjáték óta dicséretes fejlődésen ment át a meteorológiai előrejelzés, az együttműködés 16 évig eredményesen működött, de idén az augusztus 20-i tűzijáték ismét „emberáldozatot” hozott – közölte a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete. Állásfoglalásuk szerint a döntéshozatal elkapkodott volt, ezért arra kérik a miniszterelnököt, hogy indítson belső vizsgálatot, emellett kérdéseket is küldtek Orbán Viktornak:

  • Mely jogszabály alapján próbálta az operatív törzs felügyeletét ellátó miniszter a tűzijáték megtartásáról szóló végső döntést az OMSZ elnökének delegálni?
  • Mely okok miatt nem lehetett a tűzijáték megtartásáról szóló döntést későbbre halasztani az időjárás-előrejelzésben rejlő bizonytalanság minimalizálása érdekében?
  • Miért kellett egy szakmai szervezet presztízsét valótlannak tűnő indokokra hivatkozva csorbítani?
  • Miért kellett a feladatát maradéktalanul ellátó OMSZ személyi állományának munkáját pellengérre állítani?

A közlemény kitért az OMSZ elnökének és szakmai elnökhelyettesének kirúgására, sőt, annak személyes következményeire is.

„A méltán családbarátnak vélt kormány ítéletével most egy háromgyermekes, súlyos fogyatékossággal élő gyermek nevelését vállaló családot sodor megélhetési válságba”

– írták. Hozzátették, hogy kormány döntése közvetetten befolyásolja a Meteorológiai Világszervezet európai régiójának működését, ahol az OMSZ elnöke régió vezetői feladatokat lát el.

A kormány hétfőn rúgta ki az OMSZ vezetését. Azóta 42 ország meteorológusai fejezték ki szolidaritásuk a kirúgott vezetőkkel, az MTA bejelentette, kivizsgálja, hogy hibázott-e az OMSZ, az elbocsátott főmeteorológus pedig a Telexnek elmondta: a kormányinfóból értesült állítólagos kompetenciahiányáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!