Szeptembertől tíz forinttal drágul a tojás darabja

2022. augusztus 25. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tojástermelők a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek – jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A drágulás hátterében a több hónapja tartó aszály, az infláció és az energiaárak drasztikus növekedése áll.

A csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell, emellett a gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár is – írják a közleményben.

A termelők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az elmúlt öt évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej.

Míg 2018 januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022 júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár.

A vizsgált időszakban a 10 darabos tojás fogyasztói átlagára 17,4 százalékkal, míg a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal, a tej 51,9 százalékkal emelkedett.

A Magyar Tojásszövetség megerősítette, hogy nincs tojáshiány az országban, arra viszont nem lehet számítani, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá lehet jutni importtojáshoz, ugyanis a magyar gazdákhoz hasonlóan Európa más országaiban is hasonló problémákkal kell megküzdeniük a termelőknek.

„A magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor” – hangsúlyozta prof. dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Az elmúlt években az egy főre jutó éves tojásfogyasztás egyébként 240 db/fő volt (2020-as adatok alapján).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!