Sztrájkot hirdettek jövő hétre a mozdonyvezetők

2022. augusztus 25. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember első hetétől kezdődően, határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek a mozdonyvezetők, ha nem jön létre megállapodás a tavalyi reálkereset-veszteség kompenzálására – döntött a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) Küldöttközgyűlése szerdai ülésén.

Fotó: MÁV / Facebook
Fotó: MÁV / Facebook

A MOSZ még 2021 őszén kollektív munkaügyi vitát indított, majd annak eredménytelensége után 2022. márciusra sztrájkot hirdetett. A sztrájkot végül nem tartották meg az orosz–ukrán háborús konfliktus miatt kialakult menekültválságra tekintettel.

Mivel azonban az azóta eltelt időben nem történt semmi, a szakszervezetnek, mint írják, nem maradt más választása, mint a hatályos jogszabályok szerint eljárva, 2022. szeptember első hetére újra határozatlan idejű sztrájkot hirdetni.

Mint írtuk, a MÁV megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. A vasúttársaság közleményében azt írta:

„A MÁV és a MÁV-START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.”

A vasúttársaság közleményében azt is írta, hogy a mozdonyvezetők keresete 2016 óta 60 százalékkal növekedett. Az idei év elején pedig tízszázalékos volt a béremelés, így a mozdonyvezetők átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot. Hozzáteszik, hogy júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!