Mozdonyvezetők Szakszervezete: Nem lesz sztrájk

2022. március 9. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), hogy elállnak a március 10-re tervezett mozdonyvezető sztrájktól.

Azt írták, az ukrán-orosz háborús helyzetre és a háborús menekültek növekvő számára tekintettel, „a humanitárius segítségnyújtás érdekében” döntöttek így. Hozzátették, ennek ellenére fenntartják a MÁV-val a sztrájk követelések teljesítéséről szóló tárgyalásokat.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének küldöttközgyűlése február 2-án döntött arról, hogy március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállítás területen, ha addig nem jön létre megállapodás a 2021. évi reálkereset-veszteségük kompenzálására, írta meg az MTI.

A szakszervezet tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteséget a munkáltató nem kívánja kompenzálni. A MÁV korábban alaptalannak és jogszerűtlennek tartotta a sztrájkbejelentést arra hivatkozva, hogy a tavaly megkötött hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó 2021-ben maradéktalanul betartotta, és 2022-ben is betartja. Ugyanakkor februárban a bíróság felsőfokon jogszerűnek tartotta a sztrájkot, majd később a Fővárosi Ítélőtábla is.

Múlt héten a MÁV egyeztetésre hívta a mozdonyvezetőket, hogy a háború alatt ne sztrájkoljanak, a MÁV-Volán csoport akkor azt mondta:

„az ukrán-orosz háborús konfliktus miatt a jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy az ország kiszámítható és biztonságos közlekedési szolgáltatásokra támaszkodjon, ezen belül is a vasúti személy- és áruszállítás biztosított legyen”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!