Jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja a Fővárosi Ítélőtábla szerint

2022. február 25. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja – közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A vasutasok képviselete felszólította a MÁV-ot, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete által meghirdetett sztrájk jogszerű, a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, így az jogerős – olvasható a közleményben. Az Ítélőtábla megállapítása szerint az elsőfokú bíróság érdemben megalapozott döntést hozott, amikor kimondta, hogy a március elejére tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott valamennyi törvényi feltételnek. Az ítélet szerint a sztrájk nem irányul kollektív szerződés megváltoztatására, és a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget. A MOSZ Soproni tagcsoportja szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél.

A MÁV-Start még február 7-én nyújtott be ellenkérelmet a Fővárosi Törvényszékhez, mert jogszerűtlennek és felelőtlennek tartotta a sztrájkkövetelést.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete február elején jelentette be, hogy ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálására, akkor sztrájkba lépnek. A sztrájkot határozatlan ideig tartanák.

Barsi Balázs szakszervezeti elnök szerint sztrájk esetén akár minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből. Barsi azt mondta, a sztrájk nem a 2022-es év bérfejlesztéséről szólna, hanem a 2021-es 0 százalékos emelésről, és a hozzá járó 7 százalékos inflációról, a kettő különbözetének kompenzációját követelik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!