Gyors ütemben tölti Magyarország a gáztárolókat, de azok töltöttségi szintje így sem számít kiugrónak

2022. augusztus 23. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az átlagosnál nagyobb ütemben zajlik a magyarországi gáztárolók feltöltése az utóbbi hetekben, de így is a téli szállításoktól függ majd a gázellátás, írja a G7.

„Június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban” – írja a lap, és hozzáteszi, az elmúlt tíz évben csak kétszer fordult elő ennél gyorsabb ütemű betárolás. A gyors feltöltés miatt nagyot is ugrott a töltöttségi szint, de az még így sem számít kiugrónak.

Július közepén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarországon 44 százalékos a földgáztározók töltöttségi szintje, és ahogy itt írtuk, ez a töltöttségi szint annyiban csalóka, mert sok tárolási lehetőségünk van; Lengyelországban például 97,5 százalékos volt ekkor a feltöltöttség, de nekik kevesebb tárolójuk van. Ennek a nagy kapacitásnak köszönhető, hogy Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta július közepére, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék. A magyar tárolói kapacitás az egész ország éves fogyasztásának kétharmadát fedezné. A kormány július 7-én felhatalmazást adott a piaci alapú, azaz a hosszú távú szerződésekhez képest a mostani árakon szinte biztosan drágább, de legalább többletet jelentő mennyiség vásárlására.

A G7 friss cikke szerint augusztus közepére 58 százalék körül jártunk a gáztárolók feltöltöttségével, amihez hozzáteszik, hogy az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy idén későn kezdtük feltölteni a tárolókat, és tavasz közepére nagyon alacsony szintre juttattuk a tárolókat.

Ahogy korábban írtuk, július 13-án napi 0,35 százalékkal nőtt a magyar tárolás az AGSI+ adatai szerint. Ezzel a tempóval november 1-ig épphogy valahová 80 százalék környékére érkeznénk, de egy napi, ingadozó értékből még az olyan bizonytalanságok mellett sem érdemes kiindulni, mint például kell-e már a hideg idő miatt októberben kitárazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!