Megérkezett a vihar a Balatonhoz, villám csapott egy házba Várpalotán

2022. augusztus 19. – 17:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Villám csapott egy kétszintes családi ház tetejébe Várpalotán, a Muskátli utcában – közölte péntek este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A pétfürdői és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók érkeztek ki a helyszínre, ahol megbontották a tetőteret, az égő részeket egy vízsugárral kezdték oltani. A tűzoltók az áramszolgáltató szakembereit is az esethez kérték.

A nyugatról jövő hűvös levegő néhol jégesővel súlyosbított záporokkal érkezik az országba, a Dunántúl számos pontján most is szakad az eső – ezt írtuk pénteken kora délután, amikor Magyarország két széle között brutális volt a hőmérséklet-különbség. Azóta a vihar a Balatont is elérte, erről az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon közölt egy radarképet és egy látványos fényképet is:

A katasztrófavédelem pénteken késő este azt közölte az MTI-vel, hogy több megyében is a viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók: útra, épületre, járműre dőlt fák eltávolításához várnak segítséget az emberek, elsősorban az ország középső részén.

A szél több megye településén okozott károkat, utakra, épületekre, járművekre döntött fákat, letépte az elektromos vezetékeket:

  • a Bács-Kiskun megyei Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat;
  • Kunfehértón villám csapott egy fába;
  • a Fejér megyei Adonyban a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a közlekedést;
  • Pest megyében Szigetcsép és Tököl között egy kanyarban nagyobb fa több ága hullott az úttestre;
  • a Tolna megyei Gerjenben, a Hunyadi utcában több ház előtt is baj történt, a vihar egy fenyőt és egy villanyoszlopot is kidöntött, egy másik fa pedig az elektromos vezetéket szakította le a villanyoszlopról.

A viharos, csapadékos idő valószínűleg napokig velünk fog maradni, az időjárásról bővebben ebben a cikkben írtunk. A meteorológiai előrejelzések alapján az augusztus 20-a lebonyolításáért felelős operatív törzs pénteken lemondta a szombatra tervezett légi parádét. Az egyelőre még kérdéses, hogy az esti tűzijátékot megtartják-e, erről a hivatalos tájékoztatás szerint csak holnap délben döntenek majd.

A most jövő esős időszak remélhetőleg véget vet a több hónapja tartó páratlanul aszályos időnek, melynek következtében több mint egymillió hektár föld száradt ki Magyarországon. A mezőgazdasági és ökológiai katasztrófát okozó szárazságról ebben a cikksorozatunkban írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!