Megérkezett a Dunántúlra a hidegfront, Pécsen trópusi a klíma

2022. augusztus 19. – 10:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Időkép Twitter-bejegyzése szerint reggel már az Adrián járt a a nyugatról érkező hidegfront, ami a délutáni órákban Magyarország középső részére is megérkezik. Fél egy körül már a Dunántúlra is begyűrűzött, pécsi kollégánk tájékoztatása szerint trópusi a klíma.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a zivatarok mellett helyenként erős szél és akár jégeső is előfordulhat. Estére pedig a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, és a Dunántúl mellett az ország középső részén is egyre több helyen fordulhat elő eső, jégeső és erős szél. Pénteken a Dunántúlra egyelőre narancssárga, másodfokú figyelmeztetést adta ki, ami az előrejelzés szerint az időjárási helyzet függvényében akár piros riasztásra is változhat. Bár a hidegfront hatására mérséklődhet a hőség, pénteken a napi átlaghőmérséklet több helyen is 27, az Alföld délkeleti területein pedig 29 fok körül mozog majd.

Az OMSZ előrejelzése szerint augusztus 20-án szombaton a legtöbbet az ország keleti, északkeleti részén süt majd a nap. Az égen sok lesz a gomolyfelhő, és több helyen előfordul majd zápor. Viharos szélre, zivatarokra, helyenként akár felhőszakadásra és jégesőre is lehet számítani. A nap folyamán felerősödhet az északi, északnyugati szél az ország több pontján is. Az előrejelzés szerint szombaton is másodfokú riasztás van érvényben az ország nyugati részein.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 31 fok alakul, de északkeleten, keleten helyenként 32, 35 fok is lehet. Ahogy arról már a Telex is beszámolt, augusztus 20-án külön munkacsoport figyeli majd az időjárás alakulását az ünnepségsorozat biztonságos lebonyolítása érdekében.

Az Időkép.hu előrejelzése szerint az eső a napokban Afrikai felől érkező szaharai porral keveredik, így a következő néhány napban, egészen hétfőig országszerte saras esőre lehet számítani. A Dunától keletre hétfőn és vasárnap poros lehet a levegő, a Dunántúlon vasárnap már tisztább csapadék a valószínű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!