Lakóházak közelében égett a tűz a XVIII. kerületben, senki nem sérült meg

2022. augusztus 19. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közel hatvan hektáron égett az aljnövényzet Budapest XVIII. kerületében péntek délután.

A tűz lakóházakat is veszélyeztet – mondta Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek koradélután. A Kettős-Körös utcai tűz oltásában huszonöt jármű és száz tűzoltó vett részt. Az aljnövényzet mellett bozótok és fák is lángra kaptak. Az oltást megnehezítette a hőség és az, hogy a terület tagolt, csak földutakon megközelíthető.

Frissítés 18:45-kor: A tűzoltók körülhatárolták a lángokat. Az egységek tizennégy gépjárműfecskendővel érkeztek a helyszínre, és húsz vízsugárral dolgoztak a tűz megfékezésén. A Katasztrófavédelem honlapja szerint este hét fele az utómunkálatokat végzik, a füstölések, beizzások megszüntetésén dolgoznak.

Kolozsi Péter a Telexnek arról beszélt este hét előtt nem sokkal, hogy összesen 58 hektáron égett az aljnövényzet, és a szárazság, valamint az időközben feltámadt szél miatt villámgyorsan terjedtek a lángok. Beszámolója szerint összesen több mint száz tűzoltó dolgozott a helyszínen, és estére megakadálozták, hogy a lángok továbbterjedjenek. Miközben a tűzoltók egy része a lángokkal harcolt, a másik fele a lakóházakat védte a tűztől. A Katasztrófavédelemnek nincs tudomása személyi sérülésekről.

Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi polgármester Facebook-oldalán azt írja: a közelben lakók is mozgósították magukat, és slaggal locsolták az aljnövényzetet az erdős rész szélén.

„A héten ez már a második és megszámolni sem tudom, a nyár folyamán már hányadik tűzeset a kerületi erdőkben”

- fogalmazott a DK-s kerületvezető. A polgármester a kormány segítségét kéri, hogy a XVIII. kerületnek önálló tűzoltóállomása legyen, amely „helyét éppen a Péterhalmi erdőban található egykori traktorgyár területén képzeltük el”.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy mihamarabb megfelelő tűzivíz vételi lehetőségek legyenek az erdő környezetében. Sem a környezetet, sem a lakóházakat nem veszélyeztetheti a tűz csak azért, mert nincs elegendő tűzcsap a területen” – tette hozzá a bejegyzésben.

Pál Norbert önkormányzati képviselő pedig arról osztott meg videót, hogy egy rendőrautó hangosbemondón szólította fel az utcán bámészkodókat, hogy menjenek be a lakásokba, és csukják be az ablakot. A képviselő szerint a Cséry-telepen lerakott illegális hulladék is lángra kaphatott, ezért nem tudni szerinte, hogy mi van a füstben.

A tűz miatt Pestszentimre felsőnél a katasztrófavédelem leállította a vasúti forgalmat is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai alapján a hőség és a szárazság miatt naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, gabonatáblákon, némelyik több száz hektáron pusztít. Az erdőtüzekről ebben a cikkben írtunk bővebben. Csütörtökön a Mecsek lábánál, Pécsen és Tatárszentgyörgynél is komoly tűz alakult ki.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!